Снимка: Архив БТА
fallback

Парламентът свали банковата тайна за всички физически и юридически лица с кредити и депозити с преференциални лихви в КТБ. Това стана след като депутатите приеха единодушно промени в закона за кредитните институции. 

Падането на банковата тайна беше подкрепено от 112 депутати от всички партии. Един беше против и един се въздържа. 

Измененията бяха приети без дебати и по предложение на временната комисия, която разследва скандала с КТБ. Преди това депутатите удължиха времето за изработване на доклада на комисията. Той ще бъде представен след окончателното приемане на поправките, което се очаква да стане следващата семица. 

С новите текстове се предвижда разкриването на банковата тайна и за партийни лидери, членове на политически партии, свързаните с тях, както и на всички служители на висши държавни длъжности. 

При представянето на проекта преди седмица шефката на временната комисия Десислава Атанасова съобщи, че с новите текстове се разсекретява банковата тайна за преференциалните кредити две години преди несъстоятелността на КТБ. На показ ще бъдат извадени и сметките на всички, които са направили волеизявление за цесия или прихващане. 

Законът вади на светло и консултантските договори и договори за наем между банката и партии и всички свързани с тях лица. Измененията дават и достъп на международния одитор и на временните синдици до всички транзакции на свързани лица в реално време дори и в офшорните зони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

надали

преди 8 години

големите пак ще се оправят ще останат въшките!

3

?!?

преди 8 години

Да се разкрият и преференциалните кредити и кредитни карти, да не се изкарват само вложителите връзкари виновни. Да се разкрият всички държавни фирми, който пък са държали парите на по-ниски от нормалните лихви и да се провери защо са ги слагали на 2% като се дава поне 5% имало ли е договорки под масата. Има ли съдии прокурори с огромни кредити който не отговарят на дойда им? Иначе и ГЕРБ ще скрият истината и няма да може да им се вярва.

2

Анонимен

преди 8 години

Тези с огромните сметки, с огромните лихви -жертви ли са ,че ги застигна божия гняв.Да не вземат да се гътнат.А с огромните кредити ,тях какво ще ги правите.Те ли са днешните победители.

fallback