Снимка: Булфото, ахрив

Въвеждането на машинното гласуване ще спре манипулациите на вота и е много важно за провеждането на референдуми. То ще ограничи възможността на секционните комисии, сраснали някъде като семейства, да се правят манипулации при броенето на бюлетините, при отразяването на реалния вот в протоколите и ще затрудни силно корпоративния и контролиран вот. Това каза пред БНТ народният представител от Реформаторския блок Антони Тренчев.

По думите му на следващите избори ще се използват до 500 машини, чиито резултати вече ще бъдат зачитани за реални, след като мина експерименталното гласуване с машини на предходните избори.

Спират се всякакви практики на влизане в стаичката с въженца и отбелязване на вота според дължината им, каза Тренчев. Той посочи, че по отношение на сигурността по време на експерименталното машинно гласуване са били предизвикани ИТ-специалисти от ДАНС да разбият системата, но не са успели. Тренчев подчерта, че сериозно предимство е и бързината на автоматичното преброяване на бюлетините от машината при пълна сигурност на процеса и игнориране на всякакви възможности да се манипулират резултатите.

"При гласуването излиза код, който се сканира и няма как да се манипулира, след което преброяването става автоматично и не могат да се правят никакви фалшификации с протоколите и книжата", каза още Тренчев.

Според него с машинното гласуване се гарантира конституционното право на анонимност на вота. Тренчев даде пример, че сега, при хората с увреждания, които влизат в секцията с придружители, няма гаранция за това.

По думите му разчетите показват, че е и по-евтино гласуването с машини, защото се решава проблемът с различните видове бюлетини и печатането им на хартия, което е важно за провеждането на референдуми и избори 2 в 1.

"Не вярвам някой у нас да се съгласи, че изборите в България протичат честно. Затова мисля, че въвеждането на машините ще спре десетки практики на манипулации, които са публично известни", каза още Тренчев.

Той призова да не се привеждат аргументи за трудности при гласуването от страна на възрастните хора, защото при експерименталното гласуване процесът в населени места с голям брой възрастни хора е показал, че те се справят лесно и не съобщават за затруднения, като дори са посочили, че с машината гласуват по-бързо и по-лесно, отколкото да търсят в хартиената бюлетина на избраното име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase