Снимка: БТА
fallback

Подизпълнителите на американското правителство, станали жертва на взрив миналата седмица на полигон в България, са работели по военна програма на САЩ за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия, съобщи посолството на САЩ в София, предаде Ройтерс.

Един американски подизпълнител загина, а двама бяха ранени, когато граната за РПГ избухна в събота на полигона в Анево. Ранени бяха и двама българи.

Oще по темата

В изявление, изпратено до Ройтерс, американското посолство в София казва, че подизпълнителите са служители на базираната в САЩ фирма Purple Shovel, спечелила договор с Командването на въоръжените сили на САЩ за специални операции.

Фирмата била наета, за да подпомага организация, администрираща американската правителствена програма за обучение и въоръжаване на умерените опозиционни сили в Сирия. "По време на инцидента тримата подизпълнители обучавали други служители на компанията", се казва в изявлението на посолството, но не уточнява в какво точно се е състояло обучението.

Вчера Ройтерс съобщи, че американски военен източник е заявил за агенцията, че подизпълнителите се готвели да се сдобият с оръжия, които САЩ да използват при обучение на бойци на умерената опозиция, които да се бият срещу Ислямска държава в Сирия.

От фирмата Purple Shovel са отказали коментар, отбелязва Ройтерс. На сайта й се казва, че това е логистична компания, специализирана в действия във вражеска среда и при хуманитарни кризи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 8 години

умерените опозиционни сили в Сирия....... няма такива !!!!!Това е мит, според последните побликувани в САЩ новини секретнине служби са знаели това още преди 3 години и са правили до Обама но той не реагирал

27

Анонимен

преди 8 години

Почнахме да ги трепаме мириканците.

26

Питанка

преди 8 години

Вчера някой попита, ама няма кой да даде отговор: Имало ли е договор за ползване на полигона на ВМЗ-ЕАД, Сопот? Спазени ли са правилата на работа, утвърдени за този полигон? Защо в Събота - почивен ден е, работещите на полигона почиват ? Имало ли е хора от работещите на полигона и как те са контролирали процеса? Имало ли е заповед за работа на персонал от ВМЗ в съботния ден? Вижте колко въпроси, а насреща мълчание и безразличие....Срам за българский народ! / Иванчо Йотата от "Чичовци"/

fallback