Снимка: архив, Булфото
fallback

Трети официален претендент за управител на БНБ беше обявен днес. В битката за стола на Иван Искров, чийто мандат изтича през октомври, но управляващите се надяват, че ще подаде оставка още през юни, влиза и президентът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов.

Неговата номинация е на Патриотичния фронт. До момента са известни още две официални кандидатури - на финансиста от МВФ Димитър Радев, която беше представена от ГЕРБ на всички парламентарни групи, и на Бисер Манолов, предложен от "Движение България на гражданите".

Oще по темата

Към поста проявява интерес експертът от ЕБВР Камен Захариев, но засега не е известно дали е подкрепен от някоя политическа сила.

По-рано днес пък Народното събрание реши, че само парламентарни групи и независими депутати ще могат да предлагат кандидати за нов управител на Българската народна банка. Този текст беше записан в процедурните правила за избор на нов шеф.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха отхвърлени предложения на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров всеки народен представител да може да предложи претендент.

Според Димитров Конституцията гарантира законодателна инициатива на всеки депутат, а не само на независимите. Също така той посочи, че с тези правила няма как народни представители от различни групи да имат общ кандидат.

Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на финансовата комисия му отговори, че няма как всеки депутат да предлага кандидати, защото така можело да има 240 имена за шеф на БНБ.

От ДПС също се обявиха против, защото по този начин се размивала отговорността, както станало с Иван Искров.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха отхвърлени и предложенията на Емил Димитров кандидатите задължително да представят концепция за развитие и управление, програма за изпълнение и мотивирана концепция за развитие на банковия сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

conservator

преди 8 години

ООО ДПС и ГЕРБ управляват заедно. Добре че и на Костов не му пука вече.

5

Асеновец

преди 8 години

И накрая конкурса печели този, който обещае най- голям дял от капитала на определени бамки да се прехвърли на Борисов и подставени от него лица....

4

Анонимен

преди 8 години

Аз пък питам Менда - къде е проблема да има и 500 кандидати? Ако трябва ще заседават и посред нощите. И без това не вършат никаква работа за държавата (а само за себе си).

fallback