Снимка: Impact Press Group
fallback

БСП обсипа с критики организаторите на поклонението пред жертвите на тоталитаризма в концентрационния лагер в Белене в края на май.

Тогава част от програмата включваше и детска пиеска, пресъздаваща събития по време на комунизма. По време на нея дете, облечено във военна униформа, опря пистолет в слепоочието на друго, облечено като концлагерист. 

На събитието присъства и председателят на парламента Цецка Цачева, която беше уловена да ръкопляска на пиесата.

"Пиесата "Мостът между поколенията" може да бъде категоризирана по много начини, но не и като възстановяване на историческа памет", обявиха социалистите в декларация от парламентарната трибуна. Те обясниха и че подобни сцени са неудачни във време, в което насилието в училище се шири все повече. 

Васил Антонов от БСП беше категоричен, че концентрационните лагери са създадени по време на фашизма, а Политбюро е закривало такива след новини за издевателства в тях. 

Социалистите се обърнаха към всички партии с призив да се разграничат от  използването на деца за политическо противопоставяне. "Нека не са палачи и жертви", настоя Антонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

desislava

преди 8 години

ako 90odina sas zakon beshe zakrita taia prestapna partia ot cnerveni milioneri BSP,to niamashe da ima spor,no nali vsichki sa preboiadisani komyniagi nachelo s Ivan Kostov,to......vse sme si ypravliavani ot naxalnitzi!

54

Анонимен

преди 8 години

През 90те години когато се питахме каква е разликата му социализма и комунизма -отговорът беше,че на едното му казваме капиталистически свят ,а на другото социалистически лагер.

53

Най-после се сетиха

преди 8 години

комунистите да протестират срещу използването на деца при представяне на сцени с политическо противопоставяне.Живи, здрави и помнещи сме поне две поколения българи, които ежегодно, при училищен празник, сме участвали в детски пиески, посветени на някакви исторически борби, но в такава светлина, в каквато ги виждаше БКП.А относно лагерите, да имат поне малко срам и да млъкват!Още преди повече от 20 г., в парламентарната зала им бе казано: "Виновният мълчи с наведена глава!" Е, не млъкнаха!

fallback