Снимка: архив, Булфото
fallback

Петък се оказа неработен ден за парламента. В пленарната зала се събраха едва 113 депутати от всичките 240. Въпреки трите опита за регистрация, поискани от председателя Цецка Цачева, нужният кворум от минимум 121 народни представители не се събра. Това я принуди тя да разпусне избраниците. 

В дневния ред на депутатите за днес беше удължаване на мораториума за износ на дървесина и промени в закона за здравното осигуряване. 

От ГЕРБ веднага заподозряха, че БСП и ДПС са бойкотирали нарочно заседанието заради мораториума. От БСП и ДПС обаче отрекоха това да е причината, но дадоха да се разбере, че наистина са съгласували действията си, след като видели, че ГЕРБ нямат достатъчно кворум.

Oще по темата

"Депутатите на БСП са тук, но искахме да направим една проверка дали ГЕРБ вече са тръгнали към морето, както имат навика да правят през лятото, дали си спят вкъщи или каквото и да правят, то не е това, което им е вменено от техните избиратели", коментира Мая Манолова. Според нея поне 20 депутати от ГЕРБ не са били в пленарна зала.

Тя обясни, че днешният бойкот е имал и за цел да припомни на четворното мнозинство, че работното време е от 9 часа. "Всички български граждани ходят навреме на работа, така че да бъдат така добри да идват навреме", каза Манолова. 

Зам.-шефът на парламента от квотата на ДПС Алиосман Имамов обясни, че нерегистрацията е легитимна парламентарна процедура. Той припомни, че тя бе ползвана от ГЕРБ в миналия мандат. "Този номер го научихме от ГЕРБ, няма никаква връзка със закона за горите", каза той. 

Имамов обясни, че в движение бойкотът бил съгласуван с опозицията. На въпроса с каква цел е задействан, той отвърна: "С каква цел ГЕРБ си играеше на влез-излез в парламента през миналия мандат?". Имамов обяснил и на Цачева, че липсата на депутати от мнозинството действа демотивиращо и я посъветвал да си стегнат редиците. Депесарят даде да се разбере, че бойкотът с липсата на кворум може да се повтори и следващата седмица. 

Лидерът на БСП Михаил Миков пък заподозря ГЕРБ, че вече са в кампания и депутатите им правят агитация по места, вместо да са в парламента. "Старата любов ръжда не хваща", така пък зам.-шефът на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев коментира съюзът между БСП и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

1

преди 9 години

До БСП - смех,сякаш герберите-комунисти,начело с вожда си са по ***,те правеха миналото лято същото,даже вожда им ,пред медиите,правеше изявления,ще ходим в парламента ,но няма да се регистрираме,отец Гелеменов има една много правилна приказка,бумеранга се връща пак при този който ,го е хвърлил,така че герберите да не се сърдят.

32

Анонимен

преди 9 години

да го туря на балдъзките и

31

Анонимен

преди 9 години

аз ако не отида един ден на работа на следващият ден съм на улицата!!!

fallback