Снимка: архив Булфото
fallback

Лидерът на ДПС Лютви Местан не подкрепи искането на президента за провеждане на изборен референдум. Той предупреди, че допитването понякога води до установяването на недемократични практики. Местан предупреди и тези, които смятат, че с въвеждането на задължителен вот ще спрат ДПС ще останат излъгани.

Вчера президентът внесе отново в парламента искането си за провеждане на изборен референдум. Държавният глава продължава да настоява за допитване за въвеждане на задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване.

Oще по темата

"В основата на идеята за задължително гласуване е абсолютно измамната теза,ч е гласовете за ДПС са константа и в този смисъл представителството на ДПС в парламента е фунцкия на променливата, а променливата е активността", каза Местан. Той обаче призова да се проследи кривата на вота за ДПС - от 279 000 през 1994-та година до 600 000 гласа до 2009-та година.

Лидерът на ДПС се усъмни, че една от причините държавният глава да поиска референдум за задължителния вот е именно ограничаване на ДПС. "Ако това е мотивът, не искам да си представям, че държавният глава внася предложението заради този мракобесен напън. Ще останете излъгани", каза Местан.

Той защити и тезата, че понякога демократичната процедура води до установяване на недемократични практики.

"Чрез пряко допитване до народа са се установявали и тоталитарни решения, приемали са се и тоталитарни конституции, под предлог "народът казва, ние решаваме" са се реализирали недемократични идеи", каза още лидерът на ДПС.

Той изрази притеснение и че много често референдумите следват конюнктурата на доминиращите настроения в обществото. "Не винаги емоцията на деня е в съответствие със стратегическите цели на държавата", каза Местан. Той изрази съмнение, че ако за влизането ни в ЕС и НАТО е имало допитване, то резултатът едва ли е щял да бъде положителен.

Освен това според лидера на ДПС няма кой да носи отговорност за резултата от референдума. "Народът не може да носи отговорност, референдумът е отговорност на тези, които са го инициирали", каза Местан. Той прогнозира, че и по трите въпроса в допитването, отговорът ще е "да". "Резултатът ще е положтелен, но не смятаме, че ще е правилен", каза още лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

/ :-)\

преди 8 години

До ///\\\подкрепи му макарите!!!

104

Е

преди 8 години

Защо г - н Псевдо президент, желаете да ограничите гражданите със задължително гласуване?! Разбира се, че това ще има повече отрицателни последствия, отколкото положителни. Не ДПС ще изгуби от това, защото доверието в тази партия се увеличава!

103

Анонимен

преди 8 години

Факт е, че ако се въведе задължителното гласуване ДПС ще загубят много гласове. Може би няма да влезат и в Парламента

fallback