Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан не подкрепи искането на президента за провеждане на изборен референдум. Той предупреди, че допитването понякога води до установяването на недемократични практики. Местан предупреди и тези, които смятат, че с въвеждането на задължителен вот ще спрат ДПС ще останат излъгани.

Вчера президентът внесе отново в парламента искането си за провеждане на изборен референдум. Държавният глава продължава да настоява за допитване за въвеждане на задължително гласуване, мажоритарен вот и електронно гласуване.

Още по темата

"В основата на идеята за задължително гласуване е абсолютно измамната теза,ч е гласовете за ДПС са константа и в този смисъл представителството на ДПС в парламента е фунцкия на променливата, а променливата е активността", каза Местан. Той обаче призова да се проследи кривата на вота за ДПС - от 279 000 през 1994-та година до 600 000 гласа до 2009-та година.

Лидерът на ДПС се усъмни, че една от причините държавният глава да поиска референдум за задължителния вот е именно ограничаване на ДПС. "Ако това е мотивът, не искам да си представям, че държавният глава внася предложението заради този мракобесен напън. Ще останете излъгани", каза Местан.

Той защити и тезата, че понякога демократичната процедура води до установяване на недемократични практики.

"Чрез пряко допитване до народа са се установявали и тоталитарни решения, приемали са се и тоталитарни конституции, под предлог "народът казва, ние решаваме" са се реализирали недемократични идеи", каза още лидерът на ДПС.

Той изрази притеснение и че много често референдумите следват конюнктурата на доминиращите настроения в обществото. "Не винаги емоцията на деня е в съответствие със стратегическите цели на държавата", каза Местан. Той изрази съмнение, че ако за влизането ни в ЕС и НАТО е имало допитване, то резултатът едва ли е щял да бъде положителен.

Освен това според лидера на ДПС няма кой да носи отговорност за резултата от референдума. "Народът не може да носи отговорност, референдумът е отговорност на тези, които са го инициирали", каза Местан. Той прогнозира, че и по трите въпроса в допитването, отговорът ще е "да". "Резултатът ще е положтелен, но не смятаме, че ще е правилен", каза още лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase