Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов спусна на депутатите от ГЕРБ да подкрепят предложението на Мая Манолова – незаконните адресни регистрации за изборите да се анулират.

През последните месеци се наблюдава масово презаселване на избиратели в малки общини, които могат да преобърнат изборите. Въпреки непрекъснатите съобщения за това, новите регистрации не спират.

Още по темата

"Този въпрос не е партиен, злоупотребата се използва от кметове от всички цветове. Това предизборно преселение се прави в нарушение на закона, защото не може 40 души да живеят в плевня или 25 в стая с коридор", каза Манолова по време на традиционния блиц контрол към премиера и вицепремиерите в парламента. 

Борисов отвърна, че преди няколко седмици е възложил на министър Румяна Бъчварова проверка на всички случаи за преселение.

"Завърши ли проверката, техните регистрации ще бъдат отменени", каза премиерът и допълни: "Сезирал съм и прокуратурата. С една дума това безобразие трябва да бъде прекратено".

Мая Манолова обаче го репликира, че според сегашните закони прокуратурата не може да заличава адресни регистрации. Затова именно тя и колегите й са внесли промени в закона, с които това да стане възможно. Манолова обаче се оплака, че министрите Бъчварова и Павлова не съдействат за промените.

Това накара Борисов да се обърне към депутатите си и към шефа на правната комисия Данаил Кирилов. "Не виждам защо да не се приеме. Това, че се внася от г-жа Манолова, не значи, че трябва да се върви на инат. Дани, искам да те помоля, по-важното е този текст да мине", каза министър-пледседателят. 

Манолова призна, че изкуственото преселение е похват на всички партии, но все пак призова ГЕРБ да не прибягват до него.

Бойко Борисов пък й отвърна, че партията му винаги печели в големите градове и губи в малките, където се ширят тези практики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase