Снимка, архив Булфото
fallback

Българското гражданско общество е „зряло“, за да се произнася пряко по важните за страната въпроси. Това заяви в обръщение към нацията президентът Росен Плевнелиев по повод предложението му да се проведе национален референдум по изборните права на българските граждани.

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава разпространиха основните мотиви на президента за неговото иницииране и трите въпроса, които да включва той. Плевнелиев предлага и самата дата за провеждане - в деня на местните избори на 25 октомври тази година.

Oще по темата

По думите на държавния глава най-новата ни история е доказала, че когато политиците предизвикат нестабилност или сбъркат, именно енергията на гражданското общество излиза на преден план като коректив.

"Българският народ не бива да бъде подценяван. Той трябва да бъде чут. През последните години сме свидетели на опасен процес на делегитимация на институции, на партии и, за съжаление, на политическата система като цяло", допълни президента.

Според Плевнелиев в обществото е загубена вярата, че всеки гражданин е важен, че всеки може с гласа си да промени държавата и че демокрацията предоставя възможност на хората да участва пряко във вземането на решения.

"Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите от референдума! Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа", категоричен е държавният глава..

Ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот, ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна, смята още той.

"Инициирайки допитване до народа, искрено се надявам да дадем път на референдумите и за в бъдеще. Защото от всеки един от нас зависи да бъде активен, да има мнение и позиция как да подобрим родната демокрация. Задача на политиците е да чуят и изпълнят народната воля без капчица популизъм, а отговорно и с мисъл за държавата", категоричен е Плевнелиев..
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Калоян

преди 8 години

А ти кога ще го чуеш? Колко протеста бяха пред президентството с искания за оставка?

57

mintko

преди 8 години

Малко въпроси към президента: - Мажоритарно гласуване има и сега, откъде го измислихте въпроса за този вид гласуване?- Емигрантите не могат да гласуват в този референдум, понеже няма изборни секции в чужбина за местни избори /така е по закон/; как ще дадат в такъв случай мнението си по въпросите, когато няма къде да го сторят?- В референдума трябва да присъства и въпрос за партийните субсидии искат ли хората да има такива, при положение, че те идват от държавния бюджет, т.е. от нашите джоб

56

Асеновец

преди 8 години

Време ти е за оставка клоуне

fallback