Снимка: архив Булфото
fallback

Въпреки направената заявка от лидера на ДПС Лютви Местан партията му няма да внесе поправки в Изборния кодекс в частта му за гласуването с предпочитания. През декември м.г. наследникът на Доган поиска "развитие на преференциалния вот" след получилото се разбъркване в кандидатските листи на движението на парламентарните избори през октомври.

Oще по темата

Тогава Муса Палев и Гюнай Хюсмен се възползваха от получените предпочитания, за да влязат в НС, въпреки партийната повеля претендентите да не агитират за себе си.

Двамата отказаха да сдадат депутатските си места и бяха изгонени от ПГ. Тогава Местан излезе с идеята за "отворени листи", при които избирателите сами да подреждат кандидатите за избираеми длъжности, пише в. „Сега"

Депутатът и член на парламентарната правна комисия Хамид Хамид обясни, че партията му се е отказала да предлага поправки в кодекса, за да се съобрази с препоръката на Венецианската комисия да не се изменя изборното законодателство в годината на вота.

Той обаче бе категоричен, че ДПС не е променило позицията си как в сегашния си вид преференцията води до изкривявания. "На местните избори ще видим как вотът ще се решава от по едно семейство в селата и от по 100 човека в средноголемите градове", посочи той. Партията му обаче няма да подкрепи идеята на Патриотичния фронт за по-висок праг при гласуването с предпочитания за общински съветници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Иван

преди 8 години

Браво на ДПС единствената истинска партия в тази държава!

12

б-с

преди 8 години

НЯМА ТАКАВА СИЛА НА ТАЗИ ПЛАНЕТА ,ДА СПРЕ ДПС .. Само напред! ;)

11

agapi

преди 8 години

Majoritarni izbori - tv arena kasting za bg politik go, go;)

fallback