Снимка: Булфото, архив
fallback

От  250 хил. лева на 120 хил. лева да падне значителното несъответствие между придобито имуществото и нетния доход предлагат депутати от ГЕРБ, които са внесли промени в  Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Според вносителите на поправката по този начин в обхвата на комисията ще попадне по-широк кръг от лица.

Също така долната граница за стойността на имущество, което не подлежи на отнемане и за което не се установяват доходи за придобиването му, да бъде до 10 хил. лева, искат те.

"Сумата от 250 000 лв., посочена в сега действащия текст на закона, е значително надвишена, имайки предвид динамичната промяна в цените на недвижимите имоти, моторните превозни средства и доходите на лицата към настоящия момент в страната, както и съкращаването на проверявания период от 25 години на 10 години", аргументират се народните представители.

За предложението си за долна граница от 10 хил. лева депутатите пишат, че с него ще отпадне вероятността производство по отнемане да реализира разходи, по-високи от стойността на имуществото, което реално ще бъде отнето. Също така проверките, извършени през последните три години от Комисията за конфискация на незаконно имущество сочат, че обикновено издръжката на тричленно семейство за 10 години е около 80 000 лева.

В мотивите е записано още, че органите на комисията срещат трудности при разкриване на застрахователната тайна.

Заради това те предлагат застрахователните институции да я разкриват, което ще доведе до пълен достъп до данни, което от своя страна ще даде възможност за всеобхватен икономически анализ на проверяваните и на свързаните с тях лица.

От досегашната практика на комисията се установило още, че уведомленията за образувани досъдебни производства срещу неизвестен извършител не представляват годно правно основание за започване на проверка.

"Дори и в случаите, в които досъдебните производства са срещу известни извършители, уведомлението само по себе си не е основание за започване на проверка. Необходимо е лицето да бъде привлечено като обвиняем", пише в мотивите и се добавя, че по този начин ще се оптимизира работата на съответната териториална дирекция.

Предлага се още вече съществуващ механизъм - възможността комисията да може да сезира Националната агенция за приходите (НАП), да бъде въведен в закона.

Така събраните в производството доказателства запазват процесуалната си стойност в данъчното производство и ще доведат до повишаване събираемостта на вземанията от страна на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Асеновец

преди 8 години

Ми то има ли бандитски имоти под тази сума? Нито на Борисов, нито на Цветанов, Пеевски, Фидосова имотите са за по- малки суми.

12

Ред арми

преди 8 години

Ми то и сега не се отнема. Цветанов с 6 апартамента и присъда на две инстанции не знам да са му запорирали имот

11

Bubbles

преди 8 години

Ми даа как не са се сетили по-рано?Баси яката вратичка в закона - Строиш палат, пишеш че струва 9999лв. и никой не може да те барне.Това ГЕРБАДЖИЯТА е нема такова нагло същество!

fallback