Снимка: архив, Булфото
fallback

Ако има консенсус за промени в Изборния кодекс, може да се направи едня единственя промяна - за вдигане на прага на преференциалния вот. Това стана ясно от думите на лидера на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той обясни обаче, че партията му няма да внася промени и принципно е против промяна на изборните правила три месеца преди вота.

Oще по темата

Вчера и ГЕРБ, и РБ бяха категорични, че промени в Изборния кодекс няма да се правят. Патриотичният фронт обаче заплаши с оттегляне на подкрепата си за кабинета, ако не бъде разгледано искането им за вдигане на прага на преференциалния вот.

Днес Валери Симеонов дори обяви 7 мерки, които ПФ настояват да бъдат приети до 1 юли и декларира, че ако това не стане, формацията ще се оттегли от властта. 

Заради ултиматума в парламента се проведе среща между Цветанов и Симеонов. След разговорите зам.-шефът на ГЕРБ съобщи, че през следващата седмица партията му ще излезе с позиция-отговор на исканията на Патриотите. 

Лидерът на групата на ГЕРБ обясни, че настояването на ПФ за по-високи глоби за купуване на гласове може да бъде внесено в Наказателния кодекс. Той допусна промяна в Изборния кодекс за преференциите като единствена промяна, ако има консенсус за това сред партиите.

"Ако стигнем в хипотеза всеки да дава предложения, времето до изборите няма да стигне", каза Цветанов. 

Той и Симеонов са обсъдили и промените в Конституцията. Цветанов съобщи, че още на председателски съвет е решено БСП да оглави комисията за промени в Конституцията, която предстои да бъде създадена. Очаква се социалистите да отговорят на предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Лумпенщилцхен

преди 8 години

ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ трябва, мамка ви...

8

Ред арми

преди 8 години

Ами да- ще ги направят по начин, по който си гарантират определени депутатски места.

7

Баце

преди 8 години

Цветанов е разбрал колко трябва на бургаските *** да им се преведе по сметка и от ПФ ще продължат да го поемат четвартит !

fallback