Снимка: Булфото
fallback

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че службата "Военна информация" ще предаде идните месеци архивите на военното разузнаване на Комисията по досиетата.

Документите съдържат информация за агентите ни преди 1989-а година. Мярката е заради необходимостта от спазване на закона, казват от Министерството на отбраната. От БСП пък твърдят, че действията накърняват национални интереси, пише БНР.

Споразумението между МО и Комисията става седмици след като на поста в служба "Военна информация" беше назначен Йордан Бакалов. Министърът на отбраната Николай Ненчев припомни, че казусът не е бил решен повече от 8 години.

Атанас Мерджанов от БСП изтъкна, че с предаването на досиетата се обезсмисля трудът на "стотици отговорни български разузнавачи" и се поставят под риск човешки съдби. Партията ще атакува подобни действия.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че националната сигурност няма да бъде нарушена, нито ще бъде засегнат интересът на чужди граждани. Законът важи само за архивните единици за българските граждани, уточни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 8 години

И тази служба погребахме. Сега някои от бившите ни агенти ще ги разстрелят, особено тези в арабските държави, а други ще превербоват и купят "приятелски" разузнавания. Доста от бившите ни агенти вероятно ще поискат политическо убежище в страната ни и не можем да им откажем. И какъв стимул ще имат да работят активните ни сътрудници, когато видят,че другите ги разкриват? Замисля ли се някой за последствията за семействата на агентите, дори те да са починали. ТОВА Е АКТ НА ПРЕДАТЕЛИ

36

Кои са

преди 8 години

Никола Петковистите за сетен път доказват, че Българското в тях го няма. Те са си чиста проба предатели. Младото поколение, дето си вири носа във форумите, обвинявайки де що падне в служба на Държавна сигурност, ще дойде ден, когато ще реве, но съдбата ще му се е подиграла за неговото родово безхаберие. Сътрудници на Държавна сигурност бяха и са уличните и, разни обслужващи персонали, свободни жени и мъже - от страх да не научи съпругът, нагаждачите, пияниците, разбойниците, компаньоните.

35

Nobody

преди 8 години

Зле си шопе..... С други думи - "Мноо си ***, Саше!!!" Жив и здрав! Лека.

fallback