Снимка: архив Булфото
fallback

Лидерът на ДПС Лютви Местан за пореден път защити ромите и от парламентарната трибуна призова те да бъдат интегрирани и образовани. Според него само така ромите ще се научат на отговорност и ще започнат да плащат данъците си и да спазват закона.

Партиите в парламента използваха началото на днешното заседание, за да представят партийните си позиции за напражението в село Гърмен през последните дни. Патриотите нападнаха ДПС, че е в основата на конфликта, тъй като управлява общината.

Oще по темата

"Според ДПС първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност", каза Местан и поиска целенасочена политика за интеграция на ромите.

Според него това може да стане най-добре с образование и припомни, че според закона за просветата всяко дете е задължено да  посещава детска градина и училище.

"На колко семейства от квартал "Надежда" в Сливен е осигурен достъп до детска градина? На николко", каза Местан и попита българската държава защо не гарантира равен достъп до образование.

Според лидера на ДПС това е единственото решение на ромския проблем, останалото било "дрън-дрън-ярина".   "Образованият ром ще е интегриран ром, български гражданин, който ще е възпитал култура да плаща данъците си и да спазва законите", каза още Местан. Той допълни и че изходът не е в обидни квалификации като "популация", "паразит" или "изгубеното звено между неандертаелца и хомосапиенс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Анонимен

преди 8 години

Който е искал да се образова и иска децата му да са образовани и интегрирани го е напраил и го прави и сега. В класа на синът ми има ромче. Ходи си редовно, пише си домашните. Сестрите му са в по-горните класове и те ходят редовно.

109

ХХХ

преди 8 години

Няма ли го тоя "чадър" над ромите които ВИЕ И СИЕ сте му разпънали .....ще спазват закона !

108

nina

преди 8 години

Местанчо,хаyде да обясниш на си избиратели какво прави вашата партия за потушаване на престъпност и спиране на източването на държавната хазна чрез социалните помощи?Защото това като стане,лесно ще останат пари и за детски градини,и за училища..Твоите популистки призиви за дeтските градини няма да преборят престъпността.

fallback