Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Времето, качеството и дълбочината на една реформа са еднакво важни. След като веднъж вече е взето решение за съдебната реформа, то трябва да се следва, още повече, че то беше взето с голямо мнозинство и подкрепа в парламента. Аз споделям призивите за бързи резултати и реални действия. Ние нямаме план Б, имаме само план А – реформи и тяхното осъществяване.

Това каза пред БНР вицепремиерът по европейските политики и председател на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

На въпрос за предложението й от понеделник да могат да се отзовават не само назначени, но и изборни длъжности като кметове и общински съветници, при категорични доказателства за съпричастност към корупция, Кунева каза, че е реалист и очаква резултати да се постигат стъпка по стъпка, като се премине през промени в Конституцията, съдебна реформа и промени в процесуалните закони, които да се променят в посока хората да получават бързо и ефективно правосъдие.

Oще по темата

"И сега имаме текст в закона например, че ако си осъден за престъпление, не можеш да заемаш изборна длъжност, но ако става дума за нарушени на административен закон, а не на Наказателния кодекс, Конституцията мълчи", обясни Кунева.

Тя добави, че при корупция в местната власт, конфликт на интереси, лошо изпълнена обществена поръчка, компрометиран избор на изпълнител, корупцията не просто води до парична загуба, а нанася вреди и на бизнеса, и на обществото. "Идеята е, че когато има установен конфликт на интереси, редно е тези хора да бъдат отстранени от длъжност", категорична бе тя.

Кунева подчерта също, че държи на бързи действия, но и на сигурност, че промените в ЗВС например няма да бъдат спрени от евентуално обжалване с мотив, че не са предвидени в съдебната реформа. "Ние искаме разделяне на ВСС и това решение да е устойчиво, а не след 2-3 години да се върне назад", обясни още тя.

По думите й в не една държава част от магистратурата се избира от парламента или през подкрепа на политически партии, като това важи за част от ВСС, редица държавни органи, включително ДАНС и други институции. "Въпросът обаче е каква е културата след като изборът е направен - политиците трябва да гарантират независимостта на човека, когото са избрали, а не  въпросният човек да им е задължен", категорична бе Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Асеновец

преди 8 години

До от реформиЗа съжаление ядовете са само за нас. Докараха ни до просешка тояга, а най- лошото е, че ние им го позволяваме. Позволяваме един селски тарикат от Банкя да ни разиграва, позволяваме на един *** да не поздравява в България християнското население по случай религиозни празници, но не пропуска да поздрави малцинствата за техните, позволяваме на една провалила се политиканка като Кунева да си разиграва псевдо реформи

17

Д.Алигери

преди 8 години

Кунево, Кунево, колко грехове ти тегнат на врата. Ще пропаднеш и по-надолу от седмия кръг на ада.

16

Анонимен

преди 8 години

Тая ,вече не знам колко години,повтаря само YES и ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ,ДАЙТЕ ДА НАПРАВИМ,ТРЯБВА ДА...и т.н.Ами така всеки българин ,средно интелигентен,може да стане висш политик.Изказванията,предложенията и идеите трябва да са израз на собствената ти компетентност,а в случая аз не виждам такава, и то масово! и то горе!

fallback