Снимка: архив Булфото
fallback

Финансовият министър Владислав Горанов опроверга твърдението на депутата от БСП Мая Манолова, че е обсъждан вариант да се върне старото положение преди последните промени в Изборния кодекс, според което областните управители сами избират печатниците, които ще отчетат бюлетините за предстоящите местни избори през октомври.

"Тази тема не е обсъждана на срещата днес, представител на правителството бях само аз. Няма как това да стане при действащия кодекс, не се обсъждат и промени в кодекса", отсече той, след като по-рано социалистката обяви, че човек от МС е лансирал идеята за връщане на старото положение и дори заподозря, че целта е да се направят промени в изборните правила, така че да падне и преференцията.

Oще по темата

Горанов призна, че не е напълно уверен дали сегашното законодателство позволява да се печатат бюлетините в Румъния, но не гледа на идеята като на екзотична.

Обсъжда се и вариант да се купят още машини за печатницата на БНБ. От централния трезор днес са се оправдали, че още в процеса на приемането на кодекса през 2013 г. са алармирали, че подобни рискове съществуват.

Конкретните сметки колко ще струват на бюджета предстоящия вот все още не са готови, но при всички положения нужните средства ще са повече от последните местни избори заради по-голямата им сложност.

"В интерес на истината упрекът към изпълнителната власт, че още на старта си можеше да се заеме с този процес, може да намери някаква почва, но със сигурност имахме доста други проблеми, които трябваше да се решат", призна финансовият министър и увери, че при всички положения правителството ще създаде организацията за изборния процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Ред арми

преди 8 години

За вас няма значение къде и кой ще печата бюлетините. Нали си напазарувахте гласовете предварително

8

морски

преди 8 години

Тоя ще излезе по-голям наглец и крадец от Дянков.16 -те милиарда дали ще им стигнат на ГЕРБ до края на годината или догодина ще теглят нови 16млрд.

7

към анонимните

преди 8 години

Както е казал поета: А Вий, вий сте ***. Толкова драскачи и все *** до ***. Какво коментирате и на кого се правите на отворени ?

fallback