Росен Плевнелиев. Снимка: БТА
fallback

Преходът ще приключи тогава, когато сложим комунизма по обективен начин в музея и в учебниците, каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на изложбата "Желязната завеса - България 1944-1989" в градинката на "Кристал" в София.

"Истината все още се замазва, все още се правят опити за романтичен поглед върху този период и това не е само в България, това е в много държави", посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той изрази притеснение от начина, по който се отнасяме в Югоизточна Европа и на изток към историческото наследство на комунизма.

"Докато в Германия, в Централна Европа отдавна комунизмът е намерил своята обективна оценка от народа, от историците, сложен е в музеите и в учебниците, така както и фашизмът, и народите отдавна са се обединили в тяхната обективна оценка за случилото се, в нашата част на Европа това още не е факт", отбеляза държавният глава.

Росен Плевнелиев отново каза, че няма да спре да апелира и да очаква от българския политически елит най-после да сложим комунизма по един обективен начин в учебниците и в музея.

Държавният глава очаква и подкрепа за идеята на президентската институция, по която се работи заедно със Столична община за музея "Българския 20-ти век", в който да бъде показана истината на следващото поколение за спасението на евреите, за фашизма, комунизма, за националните катастрофи, за прехода. "Имаме ли смелостта да бъдем коректни към децата си и да направим "Българския 20-ти век" като национална кауза, да се обединим около истината, да затворим по честен начин една страници, за да можем по още по-устойчив и коректен да отворим нова", попита Плевнелиев и допълни, че това ще ни обедини и ще ни направи още по-силни.

Между 1947-1952 г. са документирани 152 случая на убити български граждани на българската граница при опита им да избягат от комунистическия режим, а между 1961-1989 г. още 339, посочи Марко Арнд, ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София. Той допълни, че истинската цифра вероятно е по-голяма и изследователите трябва да свършат още работа.

Посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман посочи, че изложбата ни напомня да не приемаме ценностите, които имаме днес като нещо, което се разбира от себе си. Свободата е ценно благо, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 8 години

Този ако беше президент в Африка, досега избирателите му да са го изяли.

74

Анонимен

преди 8 години

Да сложим *** в музея! Не, та кой ще влезе тогава? *** прецедента трябва да го сложим в клетка и показваме по цял свят.

73

Анонимен

преди 8 години

комунизма по обективен начин в музея - логично, възстановяваме Белене и Плевнята троши чакъл там. Преди това национализация, конфискация и върхушката в конски вагон, голям като фургон - от София за Лом..

fallback