Снимка: БТА

Лидерът на ДСП Лютви Местан обяви, че партията му има армия от толерантни  избиратели, които ще победят злото с любов. Той изрече това на традиционния митинг-събор по повод годишнината от Възродителния процес в местността „Демир баба теке”.

Пред симпатизантите си той разказа, че Патриотите са внесли законодателни промени, които предвиждат наказание със затвор за агитация на майчин език по време на избори. Въпреки че предложението беше отхвърлено, Местан нарече закона несправедлив.

Още по темата
„Затова дори  да приемат този закон, ние имaме огромната маса, огрoмната армия от толерантни избиратели, които ще победят злото със своята любов. И ако някой днес ми каза, че ще изгоря със своя глас, ако го изричам на майчиния си език”, каза лидерът на ДПС.

Той отправи остри критики към партиите в парламента заради езика на омразата, който използват от парламентарната трибуна.  Местан атакува най-вече Реформаторския блок.

„Дълбоко се съмнявам дали от Реформаторския блок имат капацитет да реформират страната, но едно е сигурно - вече са на път да деформират не само дясното, а и демокрацията в България”, каза той. Според лидера на ДПС по-правилно е Реформаторите да бъдат наричани деформатори на демократичните ценности, защото са се "прегърнали с ултранационалистите и фашистите в България".

Местан отбеляза, че преди 23 години създателят на партията Ахмед Доган и неговите съратници са поставили началото на традицията за отбелязване на майските събития от 1989 година, "защото пролетта на 1989 година е пролетта на българската демокрация". "Без тази пролет днес ние нямаше да имаме нашата демокрация, затова 11-те души от района, които загинаха през тези трагични събития, не загинаха само заради името, вярата и  езика, те загинаха заради българската демокрация и трябва да бъдат почитани от всички български граждани", каза лидерът на  ДПС.

Гости на събора бяха народни представители, кметове на общини, председатели на изселнически организации, активисти и  симпатизанти на ДПС. Сред гостите бяха Сюлейман Гьокче - посланик на Турция у нас, и Ниязи Еврен Акьол - генерален консул на Турция в Бургас, съобщи БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase