Снимка: архив БТА

Парламентът отново стана сцена на скандал, в центъра на който застана ДПС. Повод стана реплика на депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов по време на дебатите по военна ратификация с НАТО и други страни.

Той обясни, че проектът се чете както "Дяволът чете Евангелието и както Мохамед би прочел Библията". Това разгневи депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, който веднага поиска извинение от парламентарната трибуна.

"Сравнението ви със Сатаната е много обидно", обяви той. Хафъзов обясни, че милион и половина български мюсюлмани били обиждани редовно от трибуната на парламента. "Искам извинение от тяхно име за това, което чух по адрес на нашата светиня", каза депутатът.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък обвини председателстващия заседанието Иван Иванов, че не е отнел думата на Хафъзов. "Тук не е молитвен дом, това беше само метафора", защити той Караджов.

Самият Реформатор по-късно също обясни, че е използвал метафора и че тя е била насочена по-скоро към "Атака". "Затова ми е необяснимо защо ДПС се превърнаха в религиозна партия чрез реакцията", каза той.

Караджов се опитал да го обясни на ДПС, но те не го възприели. Казали му, че не трябвало да споменава Мохамед. "Съжалявам, но се намирам в българския парламент, не искам да го превръщам в религиозен дом", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase