Снимка: БТА
fallback

След символичния протест на лекари и медицински сестри от регионални онкологични центрове, днес и ръководството на Федерация на синдикатите в здравеопазването се обяви против реформата на здравния министър Петър Москов.

Oще по темата

Организацията категорично възразява срещу предвидените промени в Закона за лечебни заведения на Министерството на здравеопазването, с които се предлага заличаване на центровете за психично здраве, центровете за кожно - венерически заболявания, комплексни онкологични центрове, съобщи пресцентърът й.

Според организацията това предложение по никакъв начин няма да подобри дейността им и да доведе до по-достъпни и по-качествени медицински услуги на българските граждани.

Никъде не са посочени конкретни размери на намаление на административните разходи, очакван икономически ефект, отбелязват от синдиката.

Бившите диспансери повече от 50 години са доказали необходимостта от съществуването си и предоставят качествени медицински услуги, смятат от Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

От организацията настояват ръководството на Министерството на здравеопазването да изтегли предложените промени в Закона за лечебните заведения.

"Призоваваме ръководствата на Териториалните координационни съвети на ФСЗ да окажат съдействие при организиране на протестни действия от работещите в лечебните заведения. Призоваваме работещите в другите лечебни заведения в региона за солидарни действия с колегите си от бившите диспансери", се заявява в
съобщението.

По - рано днес пък Петър Москов беше категоричен, че няма да се откаже от идеята си.

"В нито един законопроект няма записано закриване на болници. Това, което е записано, в проекта за изменение на Закона за лечебните заведения, е обединение на бившите диспансери с многопрофилните болници", обясни за пореден път здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 9 години

СО дава за ремонт на болници 1,07 млн., а за две тоалетни в НДК - 280 хилядиПредвидените от Столичната община (СО) средства за 2015 г. за капиталови разходи в сектор "Здравеопазване" са 1 071 087 лв., а за ремонт на НДК - 13 млн. лв., като само за 2 тоалетни са предвидени 280 хил. лв.Миналата година са усвоени едва близо 29% от предвидените тогава 1,33 млн. лв.

34

Анонимен

преди 9 години

модерните онкологии трябва да са част от нещо по голямо. Никой не иска да ги закрива, но няколок директора треперят за работата си и са изкарали персонала да стачкува.

33

Анонимен

преди 9 години

някой да ми каже как се прави реформа без уволнения

fallback