Снимка: архив Булфото
fallback

Управляващите внесоха промени в Наказателния кодекс, с които премахват давността за серия престъпления. Сред тях са и тези, извършени от ръководните дейци на БКП и техни сътрудници от 1944 г. до 1989 г. Предлага се обаче да няма давност и за икономическите престъпления, извършени след това - по време на прехода.

"Внесохме закона на 8 май, денят, в който Европа празнува победата над фашзма. Както няма давност за престъпленията на фашизма, така не трябва да има и за тези на комунизма", каза депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Той обясни и че промените в НК предвиждат да няма давност за тероризъм, за укриване и преправяне на документи на ДС, както и за укриване на информация за състоянието на околната среда.

"Не трябва да има давност и за престъпления, свързани с производство на наркотици и за склоняване към употреба на наркотици", каза още Андреев.

Сред предложенията е и падане на давността за престъпления, мотивирани от "радикална религия". Проектът ще въведе и определение на това понятие.

Вносителите искат и падане на давността за осъдените, които са избягали от изтърпяване на присъдата си. Според тях давностният срок трябва да спре да тече и когато дадено лице добие имунитет.

Под промените са се подписали депутати от ГЕРБ и РБ. Сред тях са шефката на външната комисия Джема Грозданова, зам.-шефът на парламента Димитър Главчев, Мартин Димитров, Найден Зеленогорски от РБ и др.

Андреев призова и депутатите от БСП, които според него можели така да станат социалдемократи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

До 55

преди 8 години

Нашенска шутко неофашистка, с удоволствие бих те просветил, светнал, свитнал или както щеш го кажи! Писна ми! Писна ми! ПИСНА МИ! Съветският съюз обяви война, а не нападна България на 5.9.1944 г. "и то при условие, че България беше формално минала на страната на антифашистката коалиция". За да не е формално, стига сме се усуквали като мокра връв! Българската армия достойно се би с немските фашисти, дадохме 30000 свидни жертви. Мои близки са се били!Бързането на СССР е било заради Турция, ***!

55

ognyanz

преди 8 години

До 65: А бат'ти Бойко бивш комунист и член на БКП е, ли е или бивш и настоящ? Внимавай, какво ще отговориш, за да не си загубиш хонорара за постовете.

54

Анонимен

преди 8 години

До Бивш член н БКПБивш милиционер, бивша к**ва и бивш бекапеец - няма.

fallback