Симеон Сакскобургготски и съпругата му. Снимка: Булфото, архив

С писмо до Светия Синод бившият премиер Симеон Сакскобургготски отказва да бъде споменаван като цар на българите в богослуженията.

Още по темата
Писмото е публикувано на сайта на Светия Синод, който пък на 29 април реши, че при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири да се споменава името на  Симеон Сакскобургготски като цар на всички българи.

Това предизвика острата реакция на президента Росен Плевнелиев, който призова митрополитите да преосмислят решението си, защото има риск от обществено разделение на монархисти и републиканци.

 „Синовно благодаря на Светия Синод на Българската православна църква за единодушно взетото решение да възстановите стародавната традиция на поменаване по време на светата Божествена Литургия, както и за удостояването ми с Ордена “Свети Иоан Рилски Чудотворец”, започва писмото си до митрополитите Сакскобургготски.

Той припомня, че още от деня на своето рождение, по стечение на историческите обстоятелства, е неразривно свързан със съдбините на църквата.

„На 12 юли 1937 г., Петровден, в дворцовия параклис “Св. Св. първовърховни апостоли Петър и Павел” получих светите Тайнства - Кръщение и Миропомазание от Светия Синод в пълен състав. Преди 72 години, в трудни и превратни времена, наследих Престола на Българските Царе. Тогава, в деня на Св. Симеон Стълпник, в същия храм, приех от благодатните ръце на приснопаметните митрополити и своето второ – Царско Помазание, което, съгласно древната традиция, ме приобщи към Църковния сонм. През целия си живот съм пазил ревностно завещаната от моя Баща Православна вяра, която предадох на своите синове Кардам (1962-2015) и Кирил, кръстени от покойния Левкийски епископ Партений“, продължава Сакскобургготски.

Бившият премиер се връща назад във времето и посочва, че точно преди 60 години, в деня на своето пълнолетие, е положил отредената от Търновската конституция клетва да служи на своя народ.

„Тези клетвени слова потвърдих и през 2001 г., в присъствието на блаженопочившия Ви предшественик Патриарх Максим, пред Народното събрание в другото си качество – на демократично избран министър-председател на утвърдената от Конституцията от 1991 г. Република България.

Всеизвестно е, че в годините на своето изгнание, а по-късно в Родината и до днес, съм полагал и полагам непрестанни усилия за помирение и преодоляване на каквото и да било разделение. Единството и мирът в Българската православна църква всякога са били за мен от първостепенна важност“, пише бившият премиер.

Решението на Светия Синод обаче е станало повод за „необективни тълкувания, грозни внушения и жалки спекулации, които внасят смут в обществеността и дори в очите на Синклита, смята той.

„Предвид това, моля, Ваше Светейшество и Високопреосвещените митрополити молете се, както всякога досега, преди всичко за целокупния ни народ, а за този който Ви целува десницата помолете се тихо в сърцето си!“, зове Сакскобугготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase