Снимка: Булфото, архив
fallback

Всички власти разбират, че е крайно време да има съдебна реформа, не виждам в момента конфликт, който да спре този процес. Това заяви днес в ефира на БНР вицепремиерът Меглена Кунева на въпрос за писмата, които си разменят правосъдният министър Христо Иванов и т.нар. "Тримата големи" в съдебната система - главния прокурор и председателите на ВАС и ВКС.

Oще по темата
По думите й изразяването на публични позиции е нормално, тъй като темата е прекалено важна за обществото, за да остане само на обсъждания зад затворени врати.

Кунева беше категорична, че работи отлично с правосъдния министър и подкрепят взаимно действията си.

Тя посочи, че смята за неправилно да се казва, че Брюксел иска една или друга промяна в съдебната система.

Съдебната реформа се прави за България, по начина, който ние изберем, каза Кунева.

Вицепремиерът коментира, че предложените промени в Конституцията ще бетонират паралелните промени в Закона за съдебната власт.

Тя припомни, че Движение България на гражданите ще иска като поправки да се запишат и индивидуалната конституционна жалба, и възможността за законодателна инициатива на гражданите.

По думите й обаче всички допълнителни промени на основния закон не трябва да забавят приемането на промените за съдебната система, което е основната цел в момента.

Кунева беше категорична, че трябва да се напомнят ползите от членството, за да не се позволява засилване на евроскептицизма.

Членството на ЕС е най-голямата инвестиция в България, влязоха над 13 млрд. лв. Ако го нямаше европейското законодателство, щяха да изгърмят всички вложители на КТБ, припомни още Кунева и посочи като други ползи на еврочленството възможността българите да работят и учат в ЕС, 800 млн. лв. за наука и образование в предишния програмен период, както и всички инфраструктурни проекти от последните години като софийското метро и пречиствателните станции.

Вицепремиерът посочи още, че България е част от европейската външна и отбранителна политика, което е особено важно в настоящата геополитическа ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 8 години

Проблемът не е в Конституцията, а че не се зачитат правата на гражданите, жертви на престъпления от съдиите и адвокатите и прокурорите, а сякаш цялата система действа против истината,против правосъдието в полза на престъпниците и против правата на жертвите на престъпленията, защото явно не ги е грижа за правосъдеието,а за материалната изгода, защото такива дела изглеждат предварително уговорени с престъпниците, което няма как да е законно, но разбира се прикирва зад буквите и цифрите от законите

16

Анонимен

преди 8 години

Shte se betonirat ako slojite beton. Zakoni, koito ne se spazvat ot vsichki, tova ne sa zakoni

15

внт

преди 8 години

кого заблуждаваш че си харесвана, хубавите са прибрани при мъжете си и са добрегледани в къщисамотниците работят за да се издържат

fallback