Снимка: архив, Булфото

Реформа в образованието, на трудовия пазар, в съдебната система с промени в Конституцията. Тези основни задачи постави пред парламента в рамките на следващите три месеца съпредседателят на РБ Радан Кънев в първия работен ден на депутатите след ваканцията.

Според него никой досега не е повдигнал въпроса за нуждата от реформата на трудовия пазар, а това е втората голяма дупка на българската икономика.

"Нужно е да видим нуждите едновременно на най-уязвимите групи и на бизнеса и да си дадем отговор на въпроса защо има остра безработица и остър недостиг на работна ръка", призова Кънев.

Той използва повода и да похвали работата на парламента, който въпреки всичко си остава институцията с най-ниско обществено доверие в страната.

"Може би не с най-доброто темпо, но безспорно настоящият парламент работи и изпълнява приоритетите си – свършеното в енергетиката, в сектор "Сигурност", спешното законодателство свързано с фалита на КТБ и в сферата на стабилизирането на България в международен план и излизането й от изолация", каза Радан Кънев.

Според него предстоящите три месеца обаче ще дадат големите отговори за непосредственото развитие на българската държавност, за здравните промени, за старта на процеса за избор на нова КЗК, за съдебната власт.

"Смели конституционни промени трябва да има, за да се реформира съдебната система. Парламентът трябва да е по-смел и да посегне и на свещените крави в системата, след като е тръгнало по пътя на конституционните промени", призова реформаторът.

Той смята, че засега този парламент е доказал, че работи и не е послушен инструмент пред изпълнителната власт, не е орган на статуквото, а осъществява реален дебат и същински сблъсък на идеи.

"Време е да сложим край на острото противопоставяне на българската политика, да сложим край на езика на омразата, да нямаме нетърпимост, време е да се изчистим от корупцията, а не да заплашваме обществото, че идването на власт на една или друга партия е опасна за България", заяви Радан Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase