Снимка: БТА
fallback

Крайно време е българската система на правораздаване да генерира не скандали, а резултати. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Представителството на Европейската комисия в София на дискусия за отбелязването на Деня на Европа, предаде БТА.

Oще по темата
"И дали става въпрос за КТБ, дали става въпрос за Костинброд, за подслушвания или за каквото се сетите - на народа му дойдоха много тези скандали и търпението е изчерпано", заяви държавният глава в отговор на въпрос за съдебната реформа.

Според него никой не пречи на българските прокурори и съдии да отсъждат по съвест, по закон и да покажат, че институциите раздават справедливост.

"Нали не очакваме да си внесем немски прокурори и немски съдии", коментира той.

Европейските партньори очакват от България да покаже реформа и резултати в сектора на правораздаването, каза президентът.

"Много се говори за промени в Конституцията, но и съществуващата Конституция абсолютно не пречи на нито един съдия, да решава по съвест, да действа независимо", заяви Росен Плевнелиев.

Той смята, че нашите закони са добри и са изцяло синхронизирани с европейските, и никой не пречи на българските съдии и прокурори и сега да работят по европейски.

В отговор на въпрос президентът заяви, че България има лоша репутация в някои държави.

"Имаме проблем в Англия, в Германия, Франция, донякъде имаме проблем и в Австрия, но същевременно репутацията на България в Китай, в Южна Корея и в цяла Азия е феноменална", коментира Росен Плевнелиев.

Оптимист съм, че от следващата година ще се заделят повече средства за модернизация на българската армия, заяви държавният глава. Той добави, че е оптимист и за реформата в бразованието.

Правителство, което имаме сега, е стабилно и работи много добре за това "бързо да вървят" еврофондовете, каза на дискусията вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Министърът на външните работи Даниел Митов каза, че по отношение на западните Балкани един от основните ни външно-политически приоритети е за подпомагането на нашите съседни държави, кандидатстващи за членство в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

159

Анонимен

преди 8 години

Щях да предложа да си внесем политици, ама май е по добре да изнесем нашите навън.

158

DANYELE

преди 8 години

Искам да ви кажа че съдебната система работи перфектно само че за тези които не си плащат на прокуратурата и съдиите !!!! Ще бъдат обвинени и наказани по НК . Проклинам всички Прокурори и Съдии които взимат пари и съдят невинни хора Господ да им вземе най-милото и парите да не им стигнат за здраве *** мръсни долни !!!! Всичките ми клетви се сбъдват защото са за доброто на народа .

157

Анонимен

преди 8 години

Що пък да не си внесем,в държавата на експериментите те биха попречили ...единствено на кого гн.Президент

fallback