Снимка: БТА

Българската бойна слава не познава граници. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията по полагане на урни с пръст от бойните полета, на които са загинали български войни през Втората световна война.

"От пепелта на опустошителната война в настоящата история се е родил стремежът за мир и тази Европа, към която ние днес принадлежим", добави той.

Президентът прие почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на Военната академия "Г.С. Раковски".

Той посочи, че българските воини са били част от победата над нацизма, участвайки в заключителната фаза на
Втората световна война.

200 000 войници и офицери са участвали, от които 12 000 са трагично загинали и ние имаме повод за гордост от тяхната саможертва, каза държавният глава.

Трябва обаче да помним уроците на историята, подчерта президентът и добави, че днес все повече политици в Европа залагат на деструктивни послания, разчитайки на вътрешно-политически успехи. Плевнелиев отбеляза също, че след като години наред европейските народи са се борили за интеграция, сега отново сме изправени пред искания за референдуми за излизане от ЕС и за териториално деление.

Вълната на националистическите партии залива Европа, но ние сме длъжни да припомняме до какво доведе тази идеология - език на омразата, стремеж за доминация на по-силния над по-слабия. Родиха се Аушвиц и другите концентрационни лагери, каза президентът.

Плевнелиев подчерта, че трябва да имаме обективен поглед към историята, защото трябва да стъпим на здрави основи и да си простим. Той добави, че както са загивали хора в нацистките лагери, също така са загубили живота си и много други хора в лагерите на Гулаг, на комунистическия режим.

Днес сме членове на най-мощния отбранителен съюз - НАТО, и 70 години след победата над нацизма, трябва да се придържаме към основните европейски ценности, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът изрази надежда в бъдеще да няма нови бойни полета, чиято пръст да пренасяме в България, а всички да сме част от един нов световен мир, в който да властват законите и справедливостта.

Единни сме по отношение на оценката си за фашизма, който е осъден и точно това позволи на Европа да продължи, заяви още в словото си Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase