Снимка: архив Булфото

Ще се появят хора, които винаги са говорели като реформатори, но изведнъж ще обърнат палачинката. Това прогнозира като развитие на дебатите около съдебната реформа лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в ефира на bTV.

По думите му, ако промените в в Закона за съдебната власт и Конституцията станат факт, още през първата си година управляващите ще надскочат програмата си в тази област.

Кънев поиска и по-независим съд и по-добра отчетност на прокуратурата, защото в момента е "безконтролна и неефективна".

Съпредседателят на Реформаторите поиска още да взимаме пример от Италия и Румъния, а не от "общества, които са преборили корупцията преди 100 години".

Радан Кънев коментира и здравната реформа. Той защити започнатото от министър Петър Москов сливане на болници. "Докато Петър го атакуват болнични мениджмънти, а не лекари и пациенти, той е на прав път", подчерта лидерът на ДСБ.

Според Кънев е напълно нормално болница, която винаги излиза на печалба, да се осчетоводява заедно с някоя, която е с недофинансирани пътеки.

Реформаторът изрази задоволство от работата на парламента."43-ият парламент е това, което трябва да бъде – там се случва политическият дебат, той не е послушен изпълнител на министерската воля, не е инструмент в ръцете на правителството. Той е средище на политическия дебат", заяви Кънев.

По думите му критиките от опозицията са несъстоятелни, тъй като, когато ДПС и БСП били на власт, парламентът е бил "спирачка на реформите, даже не изпълнител на реформаторска воля".

По повод преизбирането на Георги Първанов начело на АБВ, Кънев коментира, че не е работа на десницата дали лявата партия ще гледа в миналото, или ще гледа към бъдещето. На равнище депутати политическите сили работели добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase