Петър Москов. Снимка: архив, Булфото

Трябва да има пълно спокойствие, че лечението на пациентите с онкологични заболявания е осигурено, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов.

Москов изрази категоричното си мнение, че нито методиката за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, нито лимитите на болниците са причина да бъде отказано лечение на пациент с онкологично заболяване.

Отказите за лечение са желание да се запази досегашната схема - договорки с фармацевтични фирми и източване на НЗОК, отбеляза Москов.

Лечението на онкологични заболявания, раждания, хемодиализата и тежките процедури в интензивните грижи ще бъдат изведени от методиката и ще се плащат по друг начин, каза още Москов.

Няма да търпя изнудване от фармацевтични производители, коментира Москов по отношение на въпроса с липсващи ваксини за деца.

Аргументите, че фирмите имат технологични затруднения, не приемам, посочи той и зададе въпроса защо само за България има такива проблеми, които не засягат децата в Германия, Франция и други европейски държави.

Москов обясни, че се търсят различни източници за осигуряване на ваксините, за да не останат децата неимунизирани.

Министърът на здравеопазването заяви още, че не го притеснява вот на недоверие, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase