Снимка: архив, Булфото
fallback

Европейският съюз е реагирал изключително бързо на трагедията с бежанците в Средиземно море. Това каза пред БНР вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Нашата позиция е, че европейските граници, особено южните, трябва да включват и границите, които охраняваме и ние, каза тя. Бъчварова посочи, че на последния Съвет на Европа, свикан заради беженците, сме заявили готовност да се включим в операция "Тритон" с няколко експерти. Търсят се и политически мерки, и политически решения за справяне с проблема с миграцията, каза тя.

На въпрос дали пресичането на трафика през Средиземно море ще насочи потока от мигранти през България, вицепремиерът отговори: "Готвим се за една такава опасност, изграждаме съоръжение, което да спира мигрантите физически“.

Бъчварова допълни, че основно усилията трябва да бъдат насочени към разкриването и неутрализирането на трафикантскте мрежи и в България усилено се работи в тази посока. Хуманният подход е в основата на всички предприети от Европейския съюз мерки, подчерта тя.

Попитана дали Турция дава някакъв сигнал по повод факта, че посланикът ни е повикан във външното министрество в Анкара след декларацията на Народното събрание от петък за изтребването на арменския народ преди 100 години, Румяна Бъчварова отговори: "Това е позицията на основните европейски държави. Наше право е да имаме собствена национална позиция“.

По съдебната реформа тя каза, че се надява до края на годината да са окончателно приети промените в Конституцията, в Закона за съдебната власт и в някои наказателни закони и така българското правосъдие да стане по-ефективно.

Тя подчерта, че никой от правителството няма интерес да укрива информация около фалита на КТБ.

На въпрос за промените в Закона за движение по пътищата вицепремиерът отговори, че се скоро ще се възобнови видеонаблюдението по пътищата.
 
Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Ред арми

преди 8 години

Готвим се за бежанци идващи по Средиземно море... Отново ислямити, отново стремеж към ислямизация и подмяна на населението... И всичко това за наша сметка, за сметка на децата ни.

39

Дякон

преди 8 години

А защо не вземете да ограничите бежанската вълна и разходите, които правите за всеки бежанец, а вместо това да направите нещо за сигурността, намаляване престъпността и повишаване доходите на българите? Защото не бежанците плащат данъци, не на тях се внасят осигуровки. Това го правим ние...за да можете вие да получавате тлъстите си заплати

38

Асеновец

преди 8 години

35лв детски надбавки за дете, чиито родители не надхвърлят 350лв месечен доход на човек от домакинството.1350лв месечно за "отглеждане" на чужди елементи- в повечето случаи ислямити, без значение от това какъв доход имат, дали са радикални ислямисти, дали са криминално проявени. Добре дошли в държавата на абсурдите.

fallback