Бойко Борисов. Снимка: архив, БулФото
fallback

България ще заклейми издевателствата над арменците както направи ЕС, но ще избегне да ги нарече "геноцид", както направи САЩ.

Oще по темата
Нагласата на управляващите от ГЕРБ от предишните дни бе да не се заема позиция и с множество процедурни хватки депутатите от мнозинството опитаха да не се подложи на разглеждане въпросът. След настояване на Патриотите днес обаче бе направен пробив и темата влезе за обсъждане в пленарната зала.

Това предизвика спешни совалки в парламента, за които дойде дори и премиерът Бойко Борисов. В тях се включиха и един от лидерите на Реформаторите Радан Кънев, и шефката на Народното събрание Цецка Цачева. След тях Борисов обяви, че ГЕРБ ще предложи масовото изтребление на арменците да бъде признато.

"Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет. И не само в тяхна, но и на българските жертви", каза премиерът.

На въпроса защо не споменава думата "геноцид", Борисов отвърна: "Казах много ясно – масовото изтребление на арменците. Това са българските думи и българският речник", каза той.

Борисов припомни, че в ГЕРБ винаги са отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми. Той припомни, че Турция е направила жестове към нас с износа на месо, където контра санкциите на Русия ни ударили много.

"Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорни исторически факти, че са изтребени и убити хора, ще се отчете и от турското правителство", каза още Борисов.

По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че днес е много важен ден за българския парламентаризъм и в българската история. "Много се радвам, че премиерът го оцени и дойде“, каза той.

Кънев още вчера протестира срещу опитите на ГЕРБ да осуети гласуването. Днес той обясни, че денят е един от тези, в които България трябва да покаже честност към историята.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

263

890

преди 9 години

До ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Няма значение дали са турци или кюрди. И едното и другото все е ислям.

262

Анонимен

преди 9 години

Боко е абсолютност безгръбначно.Преди 2,5 год. гласуваха декларация внесена от ДСБ че по време на възродителният процес тогавашната власт е извършила ГЕНОЦИД. аа сега за 1.5 милиона не е.

261

Австралиец–12

преди 9 години

До Турчин_13 (302)Вярно бе, тия историци са невежи ***! Как не са забелязали до сега, че Египет, Месопотамия, Персия, Рим, Китай, Империята на инките, са основани от турците? Пусти Платон е пропуснал да забележи, че Атлантида не е била Атлантида , а Турция! А Александър Македонски е европейската интерпретация на Искандер Турски...Мдааа, и колелото е изобретено от турчин, почти едновременно с ибрика, ама малко по-късно...Голяма грешка! Веднага да се пренапише световната история! Абе що ...

fallback