Георги Първанов. Снимка: архив, БТА
fallback

Няма дилема Европа или Русия, България влезе в ЕС във времето, в което имаше най-добрите отношения с Русия, коментира лидерът на АБВ Георги Първанов преди началото на Учредителната градска конференция на АБВ в София.

Oще по темата
Той припомни, че сме подписали договора за членство в ЕС и в същото време сме подписали "Големия шлем".

Първанов, който беше на посещение в Русия, коментира в отговор на въпрос, че на парада на 9 май там са поканени действащи държавни глави и отказът на нашия президент Росен Плевнелиев е предизвикал голямо огорчение.

Това е психологически ефект, който ще бъде многостранен и ще рефлектира върху редица други сфери - икономически и културни връзки, отбеляза Първанов, цитиран от БТА.

Той съобщи, че по време на визитата си е поставил въпроса дали в крайна сметка Южен поток, който по думите му сега се трансформира в Турски поток, може в някакъв вариант да мине през България.

"Моята теза е да мине по трасето на Набуко, или, ако е възможно, да се върнем на стария вариант през Варна, но този стар вариант според мен е немислим, твърде много са напреднали разговорите между Русия, Турция и останалите участници", коментира Първанов.

Неговата теза е била, че българските правителства имат своята голяма отговорност, Брюксел е проявил
двоен стандарт, когато става дума за Северен и Южен поток, но и руски енергийни фактори имат своята отговорност за забавянето на проекта.

Не е важно кой е най-виновен, по-важното е да мислим какво може да се направи в тази ситуация. Това, което най-много ни обещават към момента, е да има отклонение за България, съобщи Първанов, но допълни, че това е байпас и не решава проблемите при криза.

Лидерът на АБВ коментира и темата за конституционна реформа, като посочи, че има няколко неща, които би трябвало да си зададем като въпроси преди да тръгнем към нея.

Той напомни, че и досега в рамките на прехода в контекста на изискванията на ЕС за членството сме направили промени, засягащи съдебната власт и посочи, че не е направена равносметка доколко са били ефективни те. Той постави въпроса и дали една конституционна реформа няма да забави промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Дякон

преди 9 години

Първанов, подлизурко долен. Нямаш право да се изказваш от името на народа. Продажник. Защо не се допита до хората когато теглихте 16 млрд заем? Или тогава беше добре- взе си комисионната?

44

Ред арми

преди 9 години

Първанов, демагог смотан. Дилема няма. Българският народ не желае да се противопоставя на Русия. Не желае санкции срещу държавата. Не желае само да даваме на ЕС без реално да имаме някакво нормално връщане на средства към нас. Българският народ желае приятелски отношения с Русия и ЕС. Желае Шенген, желае да спрете да продавате интересите на народа за вашето добруване.

43

Гиньо

преди 9 години

За Първанов никога не е имало дилема, който плати повече към него си навежда гърба :)

fallback