Снимка: архив, Булфото

Водим активна външна политика, която е далеч от идеите за изолация, декларира външният министър Даниел Митов. Той отговори задочно на критиките на един от партньорите във властта АБВ, и по конкретно на лидера Георги Първанов, който наскоро поиска оставката на дипломат номер 1 с мотива за "вредна" политика.

"Твърденията, че България е във външнополитическа изолация, са откровено смехотворни, имайки предвид колко посещения сме имали от началото на годината", каза още министърът.

По думите му страната ни в момента е една от държавите в ЕС, "на която се обръща най-сериозно внимание", като всички наши министри и премиерът са приети на много високо ниво. За пример Митов даде изложбата на тракийските съкровища в Лувъра и свързаното с нея посещение на премиера Бойко Борисов в Париж.

Според него отношенията ни с Русия са нормални в рамките на външнополитическата ситуация в момента.

Критиките на Първанов, министърът коментира с думите: "Очевидно има проблем с разбирането какво се случва по света" и напомни, че е поканил лидера на АБВ да разговарят по тези теми.

"В момента е важно да поддържаме много активна външнополитическа позиция по отношение на задачите, които имаме в рамките на ЕС, на НАТО", разясни той.

Митов заяви, че не е бил остър в изказванията си към Първанов досега, а възпитан.

Министърът не коментира предстоящата визита на лидера на АБВ в Москва. Това е негов дневен ред, негова инициатива, всеки има право на мнение, посочи той.

От думите на министъра стана ясно, че засега не се предвижда визита на премиера Бойко Борисов в Русия. След като стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев не смята да отговори на поканата да присъства на парада на 9 май в Москва за Деня на победата, Митов не се нае да каже дали на парада ще отиде българският посланик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase