Симеон Сакскобургготски и председателят на Сената на Румъния Калин Попеску Таричану. Снимка: БТА
fallback

Би било голямо преимущество за ЕС, ако България и Румъния се присъединят към Шенгенгенското пространство. Те имат външна граница на съюза и играят специфична роля.

Така Симеон Сакскобургготски (премиер на България 2001-2005 г.), защити необходимостта двете държави да станат по-скоро част от безвизовото пространство на ЕС.

Днес той и Калин Попеску-Търичану, председател на Сената на Румъния и бивш премиер (2004-2008 г.), участваха в дискусия "10 години на предизвикателствата в ЕС. Опитът за либералите в Югоизточна Европа". На форума присъстваха вицепремиерът Меглена Кунева, бивши министри от кабинета "Сакскобургготски", дипломати.

Председателят на румънския Сенат поиска държавите-членки на ЕС да могат сами да оценяват напредъка си, но призна ролята на механизма за мониторинг при изграждането на новите институции, укрепването на старите и изпълняване на критериите за членство в Евросъюза.

Търичану обаче отбеляза, че някои от старите членки на ЕС се отнасят с недоверие към България и Румъния по отношение на гаранциите за коректното прилагане на закона.

"По-скоро съм разочарован, че при някои държави-членки този инструмент се превърна в политически, пораждащ дискриминация към нашите държави и към някои от новите“, коментира председателят на Сената на северната ни съседка.

"Защо инструментът за мониторинг на ЕК да не бъде сменен с друг , с помощта на който България и Румъния по отделен начин сами да се наблюдават и да отчитат пред ЕК постиженията си", предложи той. "Говорим за решение, основаващо се на доверие“, смята експремиерът.

"Като основен приоритет трябва да остане ясната цел за единна, обединена Европа“, смята Симеон Сакскобургготски. Самият факт, добави той, че днес нямаме никакви страхове от война или преврати в рамките на ЕС са две огромни преимущества, победи, но за младите хора не означава нищо, защото смятат, че такива неща се случват само в държавите от Третия свят.

"Либерализмът днес е по-важен от всякога“, посочи Сакскобургготски. "За да не изпаднат в евроскептицизъм, хората трябва да видят нещо осезаемо, важен е въпросът как можем да живеем така, както в Западна Европа“, убеден е Калин Търичану.

Той предупреди, че в икономическа криза хората се изкушават от националистически настроения и затова трябва да сме много внимателни какво ни очаква в бъдещето.

Рецептата на Симеон Сакскобургготски срещу евроскептицизма пък е доброто управление - нещо, което обществото и политиците трябва да разбират.

Според него другите държави членки на Евросъюза не са били в много по-добро състояние на готовност от това на България и Румъния.

"Една от основните цели след промените от 1989 г. бе да се върнем обратно в Европа", припомни в хода да дискусията бившият премиер на България.

Поуките за страната ни след присъединяването към ЕС, според него са: да продължим да се движим напред, винаги в тази посока, да не бъдем спирани от един проблем, едно затруднение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

соловей содев

преди 9 години

мадридски комаржия

39

Анонимен

преди 9 години

Nakoi da go e karal nakoi da go e molil..haide da ne zabravame kak ni opravi za 800 dni.Caru gledai si starinite imach oche sinove..za tova che laga krade naroda mi se sluchi tova sas sina ti/mir na duchata mu/,ai de ni ostavi na mira i ne se barkai...da ne zabravame che si rodnina na Kralicara-a tam sa reptilite....ama vremeto im svarchi svarchi....

38

ФАШИСТ

преди 9 години

до 46 " ...защо лъжеш бе ?Не си никакъв фашист..." - Първо , знаеш ли що е ФАШИНА (сноп пръчки ) . 2 . знаеш ли кой използва "фашини " за да обясни на царете на България как да управляват (КАН ЮВИГИЙ КУБРАТ ) 3. знаеш ли , че първи в политиката се прилага "фашизма "ИСПАНИЯ . 4 . Самоопределил се като "фашист " е Мусолини а в Испания "фашизма " е в полза за защитата на евреите от комунистическите атентатори !СМЪРТ НА КОМУНИЗМА !!!

fallback