Снимка: БТА

Няма причина за тревога, че по-големите страни ще вземат по-голям дял от финансирането по плана Юнкер от по-малките. Това увери вицепрезидентът на ЕК Юрки Катайнен, който е на посещение у нас.

Той призова частните фирми да бъдат по-активни и да изпращат проекти на Фонда за стратегически инвестиции. Възползвайте се, всичко това са възможности, апелира еврокомисарят.

Като условие за привличане на повече инвестиции, Катайнен постави борбата с корупцията, образованието, доброто управление, подкрепата за предприемачеството.

„Всеки, който се готви да инвестира, се нуждае от сигурност“, подчерта гостът и допълни, че от гледна точка на ЕС правилата са еднакви за всички и ЕС е създател на система, в която върховенството на закона е заменило върховенството на принудата.

Катайнен, който е комисар по въпросите на работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, се срещна с премиера Бойко Борисов в МС, а преди това представи у нас Инвестиционния план за Европа.

Планът на ЕС за стратегически инвестиции предвижда да бъдат отключени публични и частни инвестиции в реалната икономика на Съюза на стойност поне 315 млрд. евро за периода 2015-2017 година.

По думите на еврокомисаря, за да се случат добри неща, трябва да има подходящ инвестиционен климат.

„Борбата с корупцията е много важна и съм доволен, че в България се обръща изключително внимание на това. Важно е и да се обърне внимание на образованието като условие да се подобри инвестиционният климат. На трето място е подкрепата за предприемачеството“, изтъкна Катайнен.

По думите му Европейският фонд за стратегически инвестиции, който се създава, може да е от помощ за малките и средни предприятия.

Трябва да подкрепим България да има енергийна сигурност и да сме сигурни, че в Европа има добре функциониращ енергиен пазар, каза още той.

Премиерът Бойко Борисов благодари на ЕК за това, че еврофондовете работят за страната ни. Той съобщи, че е обсъждано по плана Юнкер да бъдат заложени средства, за да продължи санирането на блоковете.

Премиерът и еврокомисарят демонстрираха приятелски отношения по време на брифинга.

Катайнен нарече българския премиер „Моя добър приятел Бойко“, а в началото на пресконференцията двамата обясниха как са работили много нощи извънредно на Европейски съвети в Брюксел заедно с останалите си колеги за излизане на Европа от кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase