Бойко Борисов. Снимка: архив Булфото
fallback

Властта ще търси консенсус с партиите в парламента за промени в Конституцията с цел реформа в съдебната система.

"Без няколко неща да бъдат променени в Конституцията, всяка съдебна реформа ще е половинчата и неефективна. Хората очакват да има справедливост, бързи съдебни процеси, бизнесът го очаква", заяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет на пресконференция с вицепремиера Румяна Бъчварова и правосъдния министър Христо Иванов.

По думите на Борисов такъв консенсус е възможен, защото всички партии говорят за реформа. Премиерът разясни, че едно от предложенията е свързано със сега действащия ВСС, който по думите му не е достатъчно ефективен.

Управляващите искат ВСС да бъде разделен на конституционно ниво и да бъде конструиран в две камари – на съдиите и на прокуроро-следователската гилдия. Първите ще са избрани от съдии, а вторите от НС, стана ясно от думите на Борисов. По този начин веднага ще се конструира нов ВСС.

Целта на това разделение е най-сетне да гарантираме структурна независимост на съда, подчерта правосъдният министър Христо Иванов.

Иванов уточни, че се предлага и намаляване на мандата на ВСС до 3-4 години. Предлага се и да се премине към явно гласуване от ВСС, хората да застават с имена зад своите решения, обясни още министърът.

Определен кръг от въпроси двете колегии – на съдиите, и на прокурорите, ще вземат заедно. Министърът уточни, че се търсят решения, които могат да бъдат взети от обикновено Народно събрание.

Румяна Бъчварова заяви, че за реформата се разчита на подкрепата на коалиционните партньори и на диалог с всички партии в НС. Амбицията, която имаме, не е свързана с нашата политическа сила, а отразява национално-отговорно виждане, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

морски

преди 8 години

Охранения нерез от снимката май иска с тия реформи в съдебната власт да спаси кожата на Цвръцко.

67

...

преди 9 години

ne komentiram

66

Анонимен

преди 9 години

Тези от Днес отново са с половината истина .Бъчварова: "Променяме структурата на ВСС, за да влязат нови хора / следователно наши хора/.Ще говорим с ДПС, надявам се и техни депутати да подкрепят нашите предложения."Та дали ГЕРБ управлява с ДПС ?

fallback