Снимка: архив, Булфото

Глоба от 50 лева ще отнесе всеки, който откаже да отиде и да гласува на избори. Това е едно от предложенията на депутатите от ПФ, които вече са внесени промени в Избирателния кодекс за въвеждане на задължително гласуване.

Другата санкция ще е за тези, които живеят на социални помощи. Ако не отидат до урните, кметът ще ги лиши от тях за срок от три месеца.

Патриотите предлагат да не се налага глоба за хората с трайни увреждания и на тези над 80 години, които не са гласували.

Задължителното гласуване ще ограничи влиянието на вота най-вече от Турция, коментира съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Според патриотите задължителното гласуване трябва да бъде въведено, защото така решенията на изборните органи ще бъдат по-легитимни.

Задължителният вот води до по-голяма ангажираност на хората в обществените дела, пишат те в мотивите си. Избирателите пък ще имат право да ползват половин работен ден,за да отидат да гласуват.

Депутатите от ПФ искат още да има и промени в Наказателния кодекс. Предложението им е да има увеличаване на санкциите за агитация по време на предизборна кампания на език, различен от българския.

Искането на патриотите е наказанието да е до три години затвор и глоба от 10 000 до 20 000 лева.

Отделно те са внесли и предложения за промени в Закона за допитването, според които събранията и митингите ще се провеждат само на български език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase