Снимка: архив Ройтерс
fallback

Премиерът Бойко Борисов сравни българските овце с германските автомобили "Мерцедес". Той обаче изрази съжаление, че бизнесът и стопаните не се възползват от това.

"Богатите араби искат българско агнешко, както ние искаме немски мерцедеси, но няма – не се произвежда. Едва 700-800 хиляди", каза Борисов по време на дискусия, посветена на българската икономика.

Пред форума премиерът припомни, че държавата е дала 2,7 млрд. лева във Фонд "Земеделие" и в българските земеделски производители. Според него обаче ако няма инициатива от стопаните и от бизнеса, държавата няма как да помогне.

"Веднъж имах глупостта да споделя публично, че не би трябвало да има безработни в прекрасните земеделски райони с прекрасни пасища. Къде би могло да се произвежда най-доброто мляко, месо и всичко останало - 100% екологично чисто?", посочи министър-председателят.

Той допълни, че от 25 години България няма химическа промишленост. "Земята и природата се изчистиха, възможно най-скъпото, което може да се продава в Европа, може да се произвежда в България", каза още премиерът и обясни, че на негова среща с представители на Катар му казали: "Колкото агнета произведете, толкова ще ви ги изкупим".

Борисов обясни и че яйцата на еко кокошките са 5 пъти по-скъпи от останалите. "Като направите колбаси или вино, трябва да знаете, че износът е голяма отговорност", каза още той, цитиран от "Фокус". Премиерът се ангажира, че държавата ще помата с каквото може, но инициативата трябва да дойде от бизнеса.

Пред форума Борисов коментира и международното положение. Според него новата студена война е по-страшна и по-непредсказуема от предишната. "Животът ме научи да бъда търпелив, каза Борисов", цитиран от БТА и препоръча да се изчака една година какво ще се случи в Румъния.

Конкретният повод е арестът на най-богатия бизнесмен, заради финансирания от него нов политически проект през 2009 г. "Напомня ли ви това на нещо, само преди няколко месеца в България колко политически формации бяха финансирани по този начин", попита премиерът.

"Не искам да пропусна и самобичуването по темата "корупция", която се опитваме услужливо да я повдигаме всеки ден и се прави от недоволните от даден конкурс", заяви Борисов. Той обясни, че тази тема в чужбина не се повдига, защото сме сред десетте страни с най-малко наложени корекции по еврофондовете. "След като държавата е изградила такава мощна система за самоконтрол, защо трябва да се поддаваме на такива приказки, които отблъскват бизнеса", попита премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

196

знаещ

преди 9 години

Проблемът на Тиквата е, че никога няма да проумее защо не се произвежда нещо, което според него щяло да се продаде незабавно. Независимо дали са агнета или картофи. Един пожарникар никога няма да разбере, че си струва да се произвежда нещо САМО тогава, когато ще донесе добавена стойност. Ако все пак някога някога му светне под шапката тогава ще си зададе простичък въпрос - защо всичко, което се произвежда в България е толкова скъпо ??? Но надали ще успее да намери верния отговор.

195

Пламен

преди 9 години

Колкото повече плюете по Бойко, толкова повече увеличавате подкрепата за него!Все повече хора разбират, че това е човека, който ще излекува България от комунизмаи метастазите му. Плюйте и отвращавайте народа от опонентите му!

194

младен

преди 9 години

"Веднъж имах глупостта да споделя публично, че.."Леле Боко ама ти има ли глупост дето да не си пропуснал да споделиш публично??? Или по скоро имаш ли нещо умно казано?

fallback