Снимка: Булфото, архив

Избухването на Априлското въстание да бъде записано в календара на официалните празници на страната, искат депутатите от Реформаторския блок.

Те вече са внесли и предложения за промени в Кодекса на труда, с които да се запише, че на 1 май освен Деня на труда, ще се отбелязва и годишнина от избухването на Априлското въстание.

"Макар в редица населени места този ден се отбелязва именно като годишнина от избухването на Априлското въстание, в съответния нормативен акт - Кодекса на труда, това не е регламентирано по надлежния ред. Именно и това е смисълът на направените предложения - да се регламентира нормативно като ден на официален празник ежегодното честване от избухването на Априлското въстание, като същевременно се запази и досегашното отбелязване на международния ден на труда", пише в мотивите на вносителите на поправките.

Според тях подобно "двойно честване" в един и същи ден на повече от едно знаменателно събитие няма да е прецедент. Като пример те посочват 9 май, отбелязван както като Ден на Европа, така и като годишнина от края на Втората световна война.

Ако искането на реформаторите бъде прието от парламента в календара като официални празници ще са записапи: 1 януари - Нова година; 3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго - национален празник; 1 май – Годишнина от избухването на Априлското въстание и Ден на труда и на международната работническа солидарност; 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия; 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост; 6 септември - Ден на Съединението; 22 септември - Ден на Независимостта на България; 1 ноември - Ден на народните будители - неприсъствен за всички учебни заведения; 24 декември - Бъдни вечер, 25 и 26 декември - Рождество Христово; Велики петък, Велика събота и Великден - неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase