Снимка: БТА

Председателят на БСП Михаил Миков зададе "газ към местните избори" след Великденските празници. Търсете поддръжници, търсете избиратели, поръча той на съпартийците си в заключително обръщение към петото заседание на 48-я конгрес на социалистическата партия.

Форумът прие три политически документа и доклада на лидера за актуалната политическа обстановка.

Днешните документи са добри, по-скоро е време за действие, подчерта Миков. Така, според него, БСП ще покаже, че има кауза, която сплотява, че към нея са съпричастни повечето от българските граждани. Тази кауза заслужава БСП да бъде победител, да победят левите идеи, обяви пред делегатите лидерът на левицата.

Трите документа са политическа декларация, резолюция за политиката в местната власт и Обръщение към българската общественост по повод 70 години от победата над фашизма. В декларацията се заявява: "като не поставяме под въпрос нашето членство в НАТО, не трябва да допуснем използването на територията на страната за военни цели". Делегатите решиха съответните съвети към Националния съвет да обсъдят и да излязат с позиция по предложението на социалисти-делегати партията да се обяви за прекратяване на договора за разполагане на американски бази в страната, както и против по-нататъшното разширяване на Североатлантическия съюз на Изток, за да няма ескалация на напрежението.

В резолюцията левицата записа БСП да работи за развитие на местното самоуправление, за реално гражданско участие в местната власт, което означава увеличаване ролята на общините при решаване на най-важните за хората промени.

В заключение Михаил Миков благодари за дебатите , на тези, които са били съгласни, и на опонентите.Защото, подчерта той, партията изисква честност, почтеност, откровено отношение.

Петото заседание на 48-я конгрес на столетницата завърши с химна на Европа и с любимата песен на Димитър Благоев "Ален мак". 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase