Снимка: архив, Булфото

Голяма част от чуждите инвеститори, които видяхме през последните 25 години в България, се оказаха инвеститори, зад които стоят изнесени български пари, коментира пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Според него парите се връщат в България като чуждестранни инвестиции от офшорни компании с неясни собственици.

По думите му тези, които са изнесли средствата, нямат капацитета да ги управляват на борсата в Ню Йорк или Лондон, а имат капацитета да контролират процеса тук в България.

„Те успяха да се доберат до инструментите, с които да контролират управлението. Тази порочна връзка между властта и парите се обърна и започнаха парите да контролират властта”, коментира той.

Калфин беше категоричен, че властта не се учи от грешките си.

„Когато елементи на националната сигурност преминат в частни ръце, се достига до положението, в което се осъзнава, че не може да се контролира собствената сигурност. Аз няма да оправдая нито едно правителство, което се е занимавало с подобен вид дейност. Повтаряме едни и същи механизми в държавата и не се учим от грешките си и това е страшното”, заяви вицепремиерът.

Калфин попита защо въпросът за националната сигурност не се е повдигал при приватизацията на БТК, Дунарит и НУРТС или когато Цветан Василев ги е купувал, а излиза на преден план сега (при сделката на LIC33 – бел. ред.) и определи проблема като системен.

Той коментира, че въпреки призивите мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев да се върне в България, той едва ли ще го направи, защото се страхува, включително и от обективноста на съдебната система, както сам заяви.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase