Снимка: БТА
fallback

Делегатите на 48-ия конгрес на БСП приеха поправка в устава на партията, станала известна като "поправката Станишев", предаде Нова телевизия.

Според новите правила на левицата  при предсрочно прекратяване на мандат на дадено лице, същото не може да бъде избрано отново на ръководна длъжност в партията преди изтичането на текущия мандат или по-рано от една година.

Текстът бе приет с 301 гласа "за" и 130 "против".

Първоначалната идея бе ограничителната мярка да бъде въведена за 4-годишен период, но поправката бе въведена в по-смекчен вариант, а срокът бе намален на 1 година. Мая Манолова определи текста като дискриминационен и удобен за справяне с непослушните в редиците.

Левицата беше на косъм да въведе мандатност на депутатите си, пише 24 часа. Едва десетина гласа не достигнаха на Кирил Добрев да прокара прокара предложението си за промяна в устава, с която се предвиждаше червените депутати да имат право на до 3 мандата.

Първоначално предложението беше подкрепено от 192-ма, а "срещу" гласуваха 87. Текстът нямаше как "да мине", тъй като кворумът беше недостатъчен. Предложението обаче предизвика реакция от Велислава Дърева, която обяви идеята за противоконституционна.

Последва нова проверка на кворума и в залата бяха отчетени 392-ма делегати, при 662-ма регистрирани в началото на конгреса.

При прегласуването на текста на Добрев резултатите бяха 174 „за“, 139 „против“ и 34 „въздържали се“. 183 гласа „за“ обаче бе кворумът, необходим за приемане на решението и то отново не мина.

Беше отхвърлено и друго предложение на Кирил Добрев за въвеждане на мандатност на членовете на Изпълнителното бюро /ИБ/ на партията.

Михаил Миков възрази срещу предложението, като обясни, че членовете в ИБ нямат мандатност и ако реши, още утре може да предложи на НС да смени някои от тях. Лепят се етикети, като "фараони", само за да сме интересни, каза Миков. Крайно време е да се спре с тези спекулации, подчерта той. ИБ, другарю Добрев, не е виенско колело, на което да се повозят колегите от бюрото едно-две завъртания, каза Миков. Ако не ви харесва ИБ, искайте моята оставка, допълни той. Добрев се обърна към Миков с думите: "Дадохте много добър пример с виенското колело, може би от панаира във Видин".

Промените в устава позволиха на ръководството на БСП да си регламентира правото да освобождава местни лидери. По решение на Националния съвет вече ще може да се свикват и отчетно-изборни конференции преди изтичането на мандатите на съответните организации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

ognyanz

преди 9 години

Някой да има мнение за поправката "Станишев". Явно троловете и художниците не са получили инструкции какво да пишат по този повод.

22

Анонимен

преди 9 години

Абе *** измислени, крадохте, крадохте и лъгахти с години. Дойде един силяндур от Банкя по-нагъл и от вас и ви би шута няколко пъти. И той граби и лъже но вие за толкова години какво направихте, че България да усети, че има розвитие? Нищо!!! Сега кютите като беззъба опозиция и се топите като ланшния сняг. Не се ли появат нови хора които да не са крали и да не лъжат вие си отивате в историята. Немощната опозиция е най-лошото за една държава. Пригответе се за голяма загуба през Октомври.

21

DreamTheater

преди 9 години

БСП и ДПС трябва да бъдат забранени.Тогава ще има и справедливост.

fallback