Министър Митов в предаването "Брюксел 1". Снимка: Bulgaria On Air

"България ще разкрие 19 изнесени визови консулски служби в цяла Русия с цел облекчаване на руските туристи, които искат да почиват у нас", каза в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" на телевизия и радио Bulgaria ON AIR външният министър Даниел Митов.

"Концентрираме се и върху това да облекчим визовия режим и за други държави. Министър Ангелкова и аз сме в постоянен контакт и разговаряме с много страни, за да можем, от една страна, да привлечем повече туристи от ЕС, а от друга - от държави като Беларус или Турция например могат да дойдат туристи при облекчен визов режим.

Говорили сме с нашите словашки колеги за това как да издаваме визи, за да могат да преминават туристи през Словакия, които да дойдат при нас, като пакет от взаимно изгодни мерки. В момента всъщност регистрираме увеличение на заявките и от други държави. Така че с бизнеса трябва да работим заедно, за да преодолеем този проблем,“ каза министър Митов по отношение на отлива на руски туристи и протестите на туристическия бизнес в Бургас преди седмица срещу санкциите спрямо Русия.

„В държави като Гърция, Египет и Турция потокът от руски туристи е намалял драматично през 2014 година – в Египет с 50%, в Турция – с 25%, в Гърция 4 пъти е паднал потокът на руски туристи. В същия момент обаче те всички са увеличили приходите си от туризъм. Т. е. изводът от всичко това е следният – туристи трябва да се привличат, светът е голям.

Туризъм България може да развива и не е нужно да се фокусираме само върху една проблематика. България иска руски туристи да дойдат през лятото у нас. Затова, първо, сме облекчили визовия режим и второ - ще направим 19 изнесени визови консулства в цяла Русия, така че да дадем възможност на всички руски граждани, които искат да дойдат в България, да го направят. Знаете, че зимният сезон всъщност регистрира увеличение на туристопотока с 9%", пресметна министър Митов.

Още за санкциите срещу Русия, за това провали ли се дипломацията със споразумението за примирие в Източна Украйна, за евроинтеграцията на Сърбия и Македония и исканията на българите от Западните покрайнини – от разговора с министър Митов днес от 18 часа в предаването „Брюксел 1“ на телевизия и радио Bulgaria ON AIR.

В предаването още: Как България ще отговори на Брюксел по питането защо ограничава покупката на земя от чужденци? - 4-ма депутати от Комисията по земеделие – председателят Румен Христов, заместник-председателите Светла Бъчварова от БСП и Ферихан Ахмедова от ДПС и Мария Белова от ГЕРБ в дебат от 18.30.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase