Христо Иванов. Снимка: архив, Булфото
fallback

Във връзка с внесените от група народни представители от ГЕРБ предложения за промени на Закона за съдебната власт /ЗСВ/ министърът на правосъдието Христо Иванов потвърждава ангажимента си да доведе до край работата си по разработване, обсъждане и отстояване в Народното събрание на проект за реформа на нормативната рамка на съдебната власт. Това съобщава пресцентърът на министерството.

 "Няма нищо извънредно в упражняването на законодателна инициатива от народни представители в една все по-важна област на обществено-политическия живот. Обявените досега законопроекти - един от парламентарната група на АБВ във вторник, и днешният - от депутати на ГЕРБ, отразяват нивото на осъзнаване на нуждата от реорганизация на ВСС. Факт е, че ако до есента на 2014 г. идеята за разделение на Съвета бе възприемана единствено като екзотика, днес тя е обект на съревнование между народните представители", коментира Иванов.

По думите му и двата лансирани досега законопроекта включват позиции, застъпвани от сегашния състав на ВСС и от ръководството на прокуратурата. Проектът, който Министерството на правосъдието /МП/ завършва сега, има за цел да осигури много по-широк обхват на съдебната реформа, за да се осъществят повечето от задачите в Стратегията за продължаване на съдебната реформа.

 "Предстоящите изменения в ЗСВ са само началото на реалната  модернизация на българското правосъдие. Все по-сериозно пред  политическите сили стои въпросът за необходимостта от конституционни промени на цялостния модел на управление на съдебната власт. В деня, в който с огромно мнозинство беше избрана новата главна съдебна инспекторка и в който народните представители си оспорват първенството при реорганизацията на ВСС, една наистина сериозна съдебна реформа изглежда възможна. Екипът на МП ще продължи да работи за това с удвоени сили", посочва Христо Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

х

преди 8 години

А за всяка добра работа - бонус:добавка към заплатата,похвали,грамоти,медали,ведомствено жилище,израстване в кариерата и т.н.А сега какво е?Най-неграмотните,най -курумпираните,най-палавите(а това не е най-точноата дума),най-послушание отиват по върховете в съдебната система.Нали така Сивушке?И после, правим риформа,ама не.Министъра само ако чете форумите отвреме на време,ще разбере много нещо за реформата.

5

х

преди 8 години

Без значение дали е дребно рушеведче,като"кошница с плодове"или як подкуп,или общинско място на морето за малко хотелче,"купено"за 101 гроша.Влиза в дрънголника и след излизане да вижда съдебната система и други имащи връзка с обравованието му през крив макарон.И всяка година от уважение към институцията доброволно на детектора на лъжата за лоялност към системата.Чак тогава ще видите как ще заработи.За всяко просрочено дело 100лв.от заплатата,за всяко осрано - цяла година по 100лв.

4

х

преди 8 години

И Сивушка се силеше и фукаше,че ще прави реформа,докато налапа големия.....кокал ,па взе,че забрави какви рушвети прибираше като магистратка.И този нищо няма да направи.Много леш има в прокуратурата,а за съда да не говорим.Кой ще позволи такова яко ринане?Трябваше преди 25г. излеко да. се рине и въвеждането на строги критерии:Ставаш съдия,взимаш яка заплата,но при издънка - не глоби и разни глупотевини,а затвор и минимума да е поне 5г. ако престъплението има връзка с службата,без значение дали

fallback