Снимка: архив Булфото
fallback

Глобата за неправилно паркиране е на път да стане 200 лева. Такава поправка вече мина през комисията по транспорт в парламента, съобщи „Дарик”. В момента глобата е десет пъти по-малка.

Oще по темата
Мотивите за шоковото увеличение е, че в момента тя е прекалено ниска и няма дисциплиниращ ефект. Според депутатите нарушителите плащали наказанието и продължавали да паркират неправилно по паркове, градинки и тротоари.

„Предлагаме промяна на глобите при паркиране в паркове, градини, тротоари и детски площадки. 20-30 лева, предвидени в закона, нямат необходимото въздействие върху водачите и тези нарушения продължават да бъдат ежедневие. Предлагаме глобата за всички тези нарушения да бъде 200 лева”, обясни Христов.

Според депутата Георги Свиленски обаче 200 лева е прекалено висока сума. „Мисля, че ще е по-добре ако сложим диапазон на тази глоба и запишем, че тя се определя с решение на местните общински съвети. Защото 200 лева за София може би е резонна глоба, но 200 лева за Ихтиман сигурно няма да е глоба, която може да бъде платена и която отговаря на нарушението, което ще бъде извършено”, коментира Свиленски. 

Депутатите от транспортната комисия отхвърлиха друго предложение за промени в Закона за движението по пътищата, а именно да се разреши завой на дясно при червен сигнал на светофара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Жорко

преди 9 години

до Мони, проблема не е в изолираните случаи, както във вашия. Става дума за масовостта на наглото тротоарно окупиране, на което всички сме свидетели и потърпевши. Защо в Лондон никой не паркира по тротоарите? Защото има комбинация от култура, санкции и инфраструктура. Тук, дори да не си ***, си принуден да заобикаляш "закона", защото той съществува за да може да се открадне, а приходите от санкциите не се инвестират в инфраструктура и/или повишаване на културата на водачите.

80

Мони

преди 9 години

Живота не е само в черно и бяло, има и нюанси.Аз имам дете с аутизъм което всеки ден водя на терапии с колата,но някой път трябва да я оставя на тротоара като оставям място, общината не е подсигурила инфраструктура за това в моя квартал.Е това прави ли ме най-големия престъпник и "тарикат" ? или може би да си нося детето на ръце ? Просто трябва да има диференциация за различните случаи ,ако има места , добре нека глоба и от 500 лева, но ако няма .... ? В Швейцария има достатъчно място за паркир

79

Джедай Мастър

преди 9 години

Има един принцип в наказателното и административното правораздаване, че наказанието трябва да съответства на нарушението. По логиката на депутатите понеже все пак има престъпност, трябва за всички престъпления да се въведе наказание доживотен затвор, което ще реши проблема. Примерно намираш 10 лв. на улицата, но не ги предаваш в общината - прас - доживотен кауш.

fallback