Гуджунов и Грънчаров на бенефис преди 6 години. Снимка: БулФото, архив
fallback

До месец държавата ще започне да връчва награди на големите български творци. Те ще са за заслуги, а призьорите ще бъдат селектирани от специална комисия към Министерството на културата. Неин председател ще е Иван Попйорданов, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов.

Oще по темата
Връчването на награди за заслуги на българските творци е залегнало в специален закон, приет по време на първия мандат на Рашидов като министър. Наредбата за него и задействането му обаче става възможно едва сега.

Министърът обясни, че е трудно отсега да се каже кои ще са призьорите. Той все пак попита дали има спор какво са направили за културата ни Стоянка Мутафова и Татяна Лолова. "Или някой голям певец като Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова или някоя оперна певица", каза той.

Като първа крачка, която ще предшества връчването на големите награди за заслуга от страна на държавата, днес Рашидов отличи с приз и парична награда две от звездите на музиката у нас – Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров. Двамата са част от легендарното трио Бо Бо Бо, в което навремето пееха с покойния Боян Иванов.

Гуджунов не успя да пристигне в Министерството на културата, за да вземе наградата си. От месеци той е тежко болен и мизерства с инвалидна пенсия. Заради незавидното му положение много от неговите колеги направиха благотворителен концерт, а някои дори му дариха средства. Днес наградата от негово име взе синът му Християн Гуджунов. Баща му е изпълнител на хитовете "Хора и улици" и "Надежда".

Борислав Грънчаров, който също се бори с коварна болест, сам взе наградата си, придружен от дъщеря си Мария Грънчарова. Отличието и на двамата се дава за изключителния им принос в музикалното изпълнителско изкуство. Грънчаров е имал турнета в чужбина, живял е дълго в ГДР и е направил много популярни песни в българската естрада.

"Нагледахме се на тежки старини на наши приятели и любимци", каза министърът. Според него, ако една държава не може да обърне внимание на хората, които са дали много повече, отколкото са получили, не е държава.

"Това са били кумирите на това общество, те са били мъката и радостта му", каза преди връчването на наградата Рашидов.

Грънчаров пък отвърна с благодарност за жеста към неговото поколение, което колегите му чакали 25 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

оцеляваща българка

преди 9 години

И АЗ НЕ СЪМ СЪГЛАСНА.ВЕЖДИТО ДА ГИ ДАДЕ ОТ ЗАПЛАТАТА СИ.АКО СА БОЛНИ И ИМАТ НУЖДА ОТ ПОМОЩ-СЪЮЗЪТ ИМ ДА Я ОСИГУРИ.ТОВА СА МНОГО ПАРИ ДО 700 ЛВ.НА МЕСЕЦ...БЕЗОБРАЗИЕ!ДОБРЕ СА СИ ВЪРШИЛИ РАБОТАТА.Е А КАТО ПИЯТ ДО НЕСВЯСТ....АЗ КАТО СЪМ РАБОТИЛА СЪВЕСТНО И СЪМ ИНЖЕНЕР КАКВО?МОЯТА ПЕНСИЯ Е 172ЛВ.ХОРАТА НА ИЗКУСТВО ПО ВРЕМЕ НА ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА ИМАХА ГОЛЕМИ ПРИВИЛЕГИИ.ВСИЧКИ ИМАТ ИМОТИ И КАКВО ЛИ НЕ....СЕГА КАТО ОСТАРЯХА И СА ОЩЕ ЖИВИ НЕ МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ С МАЛКО.АМИ ДЕЦАТА ИМ ДА ГИ ИЗДЪРЖАТ!

20

Анонимен

преди 9 години

"Това са били кумирите на това общество, те са били мъката и радостта му", каза преди връчването на наградата Рашидов.Само дето тогава мъка нямаше или поне,не като сегашната,бай Веждьо!Истинската мъка дойде,когато набедените политици,кръвопийци и народни изедници започнаха да се правят на демократи!

19

и каква стана тя,

преди 9 години

тези,които са спазвали законите и са се осигурявали-150,200 лева пенсии.Тези търтеи,лапачи и тунеядци-по 700 лева.Добре,ама да ги дават от джоба си министрите,а не от нас.Грехота е,селяните умират с 100 лева пенссии,и са си спазвали законите.

fallback