Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив
fallback

Агнетата и телетата ни са най-добри, нямаме спор с никого. Така премиерът Бойко Борисов похвали българските фермери след разговор със земеделския министър Десислава Танева и председателите на няколко браншови организации на животновъдите и тютюнопроизводителите.

На брифинга след срещата стана ясно, че пазарът на Турция ще се отвори за живи животни и други продукти на български производители. Това е станало възможно след посещението на Танева в Турция и проведени разговори там.

"Едно теле или агне има свойството да расте, и ако не се изнесе навреме, в определените килограми и норми, след това става крава, бик или овен и тогава тези хора няма какво да го правят", коментира Борисов.

Премиерът посочи още, че са проведени разговори с представители на Катар и на емирствата. Надявам се в рамките на април да възстановим парите в Българската банка за развитие и да започне износ и за тези платежни пазари, заяви Борисов.

По думите му в момента производителите ни изнасят само за Албания и то на най-ниската цена в света - 3 лв.

Премиерът коментира, че турският пазар е изключително важен за нас.

"Това е едната страна, другата обаче е тоталният тормоз по границата, затова сме се разбрали, и при разговора ни с президента Ердоган, двамата ветеринарни инспектори да направят такъв режим на границата, че всичко да става бързо и да няма тормоз и рекет", допълни премиерът.

Снощи са преведени средствата за националните доплащания за тютюн, които са близо 105 млн. лв. за около 40 500 производители, съобщи Десислава Танева. Според нея е откроен ясно социалният елемент, като израз на това е по-високата ставка за по-дребните производители.

Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов отбеляза, че 30% от тези средства са в Кърджалийска област, 20% са в Благоевградска и др.

„Мисля, че в диалог свършихме добра работа за тютюнопроизводителите. Не сме ги делили нито на мюсюлмани и християни, нито на ДПС, нито на БСП, нито на ГЕРБ“, заяви Борисов, като посочи, че парите са жизнено необходими за хората в тези райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

166

Анонимен

преди 9 години

до 233Нали всички сме комунистически продукт! Разликата е в това, че едните искат Европа, другите Русия. Стигнахме до там, че който и да управлява, едната половина ще псува другата и обратно. Не е истина, че политиците ни не правят нищо за България. Правят, каквото може да се прави. И не са прости, нито тикви, или гейове. Няма по-*** от този, който се смята за умен.Тоя сайт бъка от простотия. Никой нищо не предлага, а се изживява като умник и псува.Е, с псуване не става! *** народ!

165

Анонимен

преди 9 години

Пишете момчета! Тоя форум е за тия, чиято партия за последен път е печелила избори, докато са били все още млади! :D

164

гарабедчо

преди 9 години

Как да продадем или подарим , но да се отървем от най глупавото българско ***, това е актуалното. Иначе загиваме.

fallback