Снимка: Reuters, архив
fallback

Следенето в интернет и по телефона минава отново на облекчен режим. Депутатите промениха по спешност на две четения Закона за електронните съобщения след като Конституционния съд изиска това.

С новите текстове депутатите решиха, че службите вече ще имат 6-месечен, а не 12-месечен достъп до трафичните данни, от които става ясно кой с кого кога е разговарял в мрежата и по телефона.

Освен това достъпът вече ще се дава само при подозрения за извършени само тежки престъпления.

Отпада възможността за следене на данните при разследване на всички видове престъпления и с цел издирване на лица, както беше до момента.

Текстовете, които регламентираха следенето на комуникацията в нета и по телефона, бяха приети през 2010 г. Тогава те следваха европейска директива за запазване на трафични данни на гражданите на ЕС с цел използването им при евентуално разследване на тежки престъпления.

След време обаче Европейският съд в Люксембург отмени директивата. Евромагистратите се мотивираха, че документът предоставя на службите възможност за сериозна и необоснована намеса в личния живот на гражданите.

През март тази година и българският Конституционен съд поиска отмяна на регламента, който навремето предизвика брожения в обществото, в мобилните оператори, а и сред интернет доставчиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

хаки

преди 9 години

До кръстоносецПоредната победа на глупостта се е случила, когато баща ти се е изпразнил в *** вместо на пердето!

12

аз

преди 9 години

като вземем предвид коментарите под статията и гласуването за всеки един коментар излиза че по-голямата част са някакви виртуални престъпници които има от какво да се страхуват и поради това не са съгласни да се следят хората в нета. сега ако съм на ченгетата ще ги хакна всичките за да разбера какво толкова имат за криене?!

11

сиииигурно

преди 9 години

Незнaм колко трбвa дa си *** зa дa нaпишеш/повярвaш нa подобнa стaтия ;).

fallback