Снимка: БТА, архив
fallback

Парламентът избра нов шеф на Сметната палата – Цветан Цветков. Той беше предложен от ГЕРБ и Реформаторския блок и избран с подкрепата на всички партии без "Атака" и БСП.

В последния момент Цветков се оказа единствена кандидатура за поста след като Патриотичният фронт оттегли своята номинация за поста. Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов бяха номинирали друг кадър на Сметната палата – Горица Грънчарова-Кожарева.

Oще по темата

"Изборът за шеф на Сметната палата не бива да се превръща в поле за политическа изява", обясни решението си за оттеглянето на кандидатурата Симеонов. Той обясни и че новият шеф е обещал да вземе в екипа си Кожарева, а малко по-късно депутатите я избраха за негов заместник.

Опозицията атакува управляващите за липсата на състезание "Това е уговорен мач, състезание с един кон“, възмути се Волен Сидеров. Той заподозря, че има договаряне зад кулисите и попита какво е накарало Патриотите да предлагат Кожарева със суперлативи, а после да я оттеглят. "Това е избор между един и един човек", обобщи националистът.

Соцдепутатката Мая Манолова също нарече избора политическа сделка. "Имаме кандидат, който ще се състезава сам със себе си", каза тя. Свилен Иванов от ГЕРБ не издържа и я призова да не се изказва непрекъснато: "Сутрин пускам телевизора – 10 минути Мая Манолова, тука слушам - Мая Манолова, отварям шкафа – чаша с Мая Манолова", каза той.

Мартин Димитров защити кандидатурата на Цветков. Той обясни, че новият председател не е политически ангажиран и това е голям плюс за него.

Подкрепа за кандидата на ГЕРБ и РБ дадоха и ДПС. Йордан Цонев обясни, че с неговия избор се връща стабилността в Сметната палата. Георги Кадиев от БСП обаче обвини властта в сделка с ДПС и поздрави движението, че е успяло да наложи свой зам.-председател в лицето на Кожарева. "Къде е Радан Кънев сега? Натриха ви носовете. Това е Сърница 2“.

Новият председател на Сметната палата е бил неин зам.-шеф от януари 2011 година до април миналата година. Преди това от 2006 г. до 2011 г. е бил ръководител на звеното за вътрешен одит в палатата.

През 2002 г. – 2003 г. Цветков е бил съветник на тогавашния финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев. През 2000 г. и 2001 г. Цветков е бил директор на Агенцията за държавен вътрешен контрол към Министерството на финансите.

Кариерата му започва през 1988 г. като финансов ревизор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

545

преди 9 години

Как така патриотите предлагат Горица Грънчарова, пък тя била на ДПС човек? Това означава ли, че полемиката между тях в народната събрание е само за пред нас избирателите, а те си гушкат и лапкат заедно каквото могат? Отврат е българскака политика. За едната власт и пари са готови на всичко. Ние да му мислим, че все по зле стават нещата в България. Движим се по инерция и без реформи вече 4 месеца. Само общи приказки и залъгване на обикновения човек. Безвремието за нас продължава, но за управляващ

3

uu

преди 9 години

"Кучетата си лаят, керванът си върви""Облякъл се Илия, пак в тия""Който навива, виновен не бива"Български народни поговорки, доказващи едно - нищо ново под слънцето...

2

Анонимен

преди 9 години

Щом БСП и Атака са против нещо, значи то е много добре за държавата!

fallback