Мргарита Попова. Снимка, архив: Булфото

Очакванията ми към Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е да работи много сериозно, защото там има какво да се прави, каза в Русе вицепрезидентът Маргарита Попова.

Тя коментира, че не познава новия председател на агенцията Борис Вангелов. "Искам да видя какъв е неговият поглед, какви са му намеренията. Аз съм добронамерена винаги в началото", каза Попова, цитирана от БТА.

По думите й цялата диаспора очаква от агенцията много във връзка с училищата, с образованието, с културата, с идентичността.

"Винаги, когато отивам зад граница, търся българските общности и знам какво те очакват от тази агенция. Дано да сме случили на добър избор", заяви Попова.

Тя посочи, че най-интензивен допир с агенцията ще има в работата по темата за гражданството. "Там съм много взискателна. Искам нещата да бъдат на чиста основа, да се внимава как се работи. Сега времената са много напрегнати. Очакват се може би и засилени бежански вълни. Трябва да бъдем много внимателни какво правим - как даваме гражданство, как даваме статут на чужди граждани - за постоянно, за временно пребиваване. Въпросът с националната сигурност е изключително сериозен", заяви Попова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase